След една седмица Хосеп Гуардиола ще проведе първата си тренировка начело на спечелилия требъл миналия сезон Байерн. Испанският специалист сменя оттеглилия се Юп Хайнкес и ще бъде представен официално на 24 юни (понеделник), а на 26 юни (сряда) ще изведе баварците на „Алианц Арена” за първо занимание от лятната им подготовка.

Известният германски треньор Бернд Щустер, който днес бе официално представен като старши треньор на Малага, обаче се усъмни в способностите на Гуардиола и по-точно в това, че той ще успее да наложи стила „тики-така” в Байерн.

"Хосеп винаги е искал от отбора си да играе красиво. Изумен съм как успя да изгради този непобедим Барселона. В Мюнхен той разполага с невероятни футболисти. Спорно е обаче дали ще успее да наложи своя модел "тики-така", който каталунците практикуват. Дали е възможно да се комбинира с германската традиция", заяви 53-годишният Шустер в интервю за "Кикер". Самият той е играл като футболист 8 години за Барселона.

"Тики-така" е термин, използван за игра с много къси подавания и постоянно движение по терена, като владението на топката се запазва за дълги периоди от врене. Започва да се използва в Испания за играта на Барса от времето на Йохан Кройф и след това беше асоцииран и с представянето на тима при Гуардиола и с изявите на националния състав на Испания при Луис Арагонес и Висенте дел Боске.