Футболни фенове са нападнали един пасажер и са заплашили останалите пътници по време на полет след мач от шведското футболно първенство, обяви местната полиция.

Инцидентът се случил привечер в неделя в самолет на компанията “Малмьо Авиейшън” с около 100 пътници, сред които имало фенове на стокхолмския клуб Юргорден, които се връщали в столицата след мач с Малмьо в южната част на страната, обявиха властите и хора от самолетната компания.
 
Говорителят на стокхолмската полиция Матс Ериксон обяви, че петима души замесени в свада са били свалени от самолета преди излитането му, но напрежението продължило и след това и седем други са били разпитвани след пристигането на столичното летище “Брома”.
 
Ериксон разкри, че феновете са били шумни, не са седели на местата си, не са закопчавали коланите си и не са следвали инструкциите на екипажа.
 
Говорителят на авиокомпанията Олоф Лофгрен разкри, че един пасажер, който се е опитал да спре хулиганите е бил набит и след пристигането е бил откаран в болница, но е без сериозни наранявания.
 
Той обяви, че пилотът на самолета дори е обмислял възможността да прекрати полета и да кацне на друго летище, но след това продължил към “Брома”, където вече полицията била подготвена.
 
Ериксон заяви, че няма арестувани по случая, но някои от замесените може да бъдат съдени за нападение, нарушаване на обществения ред и дори за саботиране на полет – престъпление, което се наказва с четири години затвор.
 
Също като много други страни и Швеция има затруднения в борбата с футболното хулиганство. Автобуси и влакове често са били обект на вандалски прояви при пътуването на феновете из страната.
 
Юргорден загуби с 1:2 при гостуването си на Малмьо. От стокхолмския клуб изразиха съжаление за инцидента, но обявиха, че почти не разполагат с информация за случилото се./БЛИЦ