Федералното бюро за разследване (ФБР) разшири своята роля в разследването на корупционния скандал в едно от регионалните обединения на Международната федерация по футбол (ФИФА), информира БТА. За това разказаха пред журналисти представители на американските правоохранителни органи.

Внимание на следователите е привлякла дейността на бившия вицепрезидент на ФИФА Джек Уорнър, който бе президент на Карибския футболен съюз и на КОНКАКАФ. Именно през този период Карибският футболен съюз е осъществил значително количество плащания, което е предизвикало подозрение в американските власти от гледна точка на законноста.

Агентите на ФБР са започнали да вземат по-активно участие в следствието, след като с тях е започнал да сътрудничи един от ключовите свидетели - синът на Джек Уорнър - Дориан. Повече подробности агентите на ФБР не съобщиха пред журналистите.

Джек Уорнър напусна своите постове във ФИФА и КОНКАКАФ през 2011 година, след като генералният секретар на конфедерацията КОНКАКАФ Чък Блейзър заяви за корупция при изборите на президент на ФИФА. Ставаше въпрос за подкупи в подкрепа на изборите за кандидатурата на Мохамед бен Хамам от Катар, а също така за подкупване на група футболни чиновници при гласуването на домакините на световните първенства по футбол през 2018 и 2022 година, които ще се проведат съответно в Русия и в Катар.