Клуб, затънал в дългове, играе със сини екипи, един от най-старите в страната си, предстои смяна на властта и има проблем с терена. Предстои и назначаването на нов треньор. Всичко това звучи много познато за българските футболните фенове. Тук обаче не става дума за Левски, а за друг именит отбор от Източна Европа.

Динамо (Москва) е един от най-великите и най-старите футболни клубове на Русия. Един от двата, участвали във всички шампионати на елитната дивизия на СССР (другият е киевският Динамо). „Синьо-белите“ от Москва имат 11 шампионски титли, 6 национални купи, една суперкупа и са първият клуб от Съветския съюз, достигнал до финал в евротурнирите – КНК през 1971/72 (губи от Рейнджърс с 2:3 на „Камп Ноу“).

През този сезон, според данни от бившия генерален директор на клуба Сергей Фьодоров (съвпадение с имената на легендарния руски хокеист), бюджетът е около 25 милиона евро. С подобни финанси би трябвало московчани да са претендент за титлата и купата на Русия. Ситуацията обаче е съвсем различна. Динамо отпадна на осминафиналите за Купата от Рубин, а в класирането е на 12-о място, само на точка пред местата за участие в баражи за оставане. Още повече, че 13-ият Криля Советов е с мач по-малко. До края на сезона има пет кръга.

Съвсем различни бяха очакванията преди началото на сезона. В първия си сезон след едногодишно отсъствие от Висшата лига Динамо (Москва) завърши на осмо място и амбициите бяха през новия шампионат да се бори за призови позиции и участие в евротурнирите. Основното ядро на тима беше запазено, а за подсилването му бяха привлечени познатият у нас с екипа на Левски Жоазиньо от Краснодар и португалецът Мигел Кардосо. Заради слабите резултати постът на треньора Дмитрий Хохлов се класи сериозно и най-вероятно след края на сезона 43-годишният бивш руски национал ще бъде освободен. За негов наследник фаворит №1 е Станимир Стоилов.

Цялата работа прилича на един ужасен кошмар, непосилен дори за възможностите на Стивън Кинг. В нито един елитен руски клуб не съществува подобен хаос. В Динамо за момента не расте нищо обещаващо да даде добра реколта за бъдещето. Всъщност, то няма и къде да поникне, тъй като и терен няма. Стадион „ВТБ Арена Парк“ трябваше да бъде открит през март с московското дерби срещу Спартак (Москва). За момента се говори за края на май, но най-вероятно ще е през юли. Тревното покритие още не е готово за експлоатация, понеже чимовете не са се захванали. Вината се прехвърля и виновник реално няма.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Голямата част за бюджета отива за погасяване на дълговете, за които думата огромни е много слаба. Всички тези задължения са натрупани през последното десетилетие. Всичко започва точно преди десет години. През април 2009 година известната и у нас банка ВТБ (бивш спонсор на Левски) взима контролния пакет акции на Динамо (74,99%). Тогава започва реализацията на проекта „ВТБ Арена Парк“ и клубът по това време изглежда много добро място за инвестиция. През 2015 година „синьо-белите“ са отстранени от участие в Лига Европа заради нарушения на правилата за финансовия феърплей. За периода 2012-14 година загубите са изчислени на 302 милиона евро. При това банката е инвестирала 260 милиона.

Към онзи момент бюджетът е 160 милиона евро (в Русия с по-голям в същия период има само Зенит), а след това започва значително да намалява. Стига се до там, че към есента на 2016 година дългът скача до 181 млн. евро. От тях 75 милиона са само към бившия президент на клуба Борис Ротенберг, който финансирал „синьо-белите“ със заеми. Така в края на 2016 година ВТБ продава контролния пакет акции на Общоруското физкултурно-спортно общество (ВФСО) „Динамо“ за символичната цена от 1 рубла. Така ВФСО става притежател на 99% от акциите, а е собственик и на 100% от хокейния клуб Динамо. Банката остава само като спонсор на двата спортни тима. Подписан е договор, според който ВТБ ще преведе на ВФСО „Динамо“ близо 148 милиона евро до 31 декември 2019 г. Дългът към Ротенберг е погасен, но клубът е принуден да предостави своя дял във „ВТБ Арена Парк“ на банката.

Сега финансовата институция е пред връщане на собствеността върху клуба. Говори се отново за символичната сума от 1 рубла. Очакванията са това да стане до края на сезона или най-късно през лятото. В момента тече счетоводен одит, който трябва да установи доколко е истина информацията в последния отчет на ВФСО „Динамо“, че дълговете са намалели до 83 милиона евро. В последните дни имаше демонстрация на плановете на ВТБ да се върне в Динамо (Москва), тъй като в началото на месеца участва в създаването на Автономната нетърговска организация (АНО) „ХК Динамо-Москва“, която от 22 април получи пълната власт върху хокейния клуб. Самата банка продължава да бъде генерален спонсор. Беше направена смяна на управата, клубът беше пререгистриран. Това доведе до любопитен казус, тъй като договорите на всички хокеисти се явяват невалидни и ще трябва да се подписват нови.

В момента футболният Динамо се ръководи от ВФСО, председател на Съвета на директорите е Игор Клочко. Генерален директор е Андрей Милкин. Той замени напусналия през февруари Сергей Фьодоров, който в началото на април почина. Очаква се след финализирането на сделката с ВТБ Клочко и Милкин да бъдат освободени. Вече се спекулира с имената на техните наследници.

Мнозина се питат защо авторитетна банка ще се завърне в управлението на един задлъжнял клуб? Има две основни причини, които си заслужават подобен риск. Първата е изключително елементарна: ВТБ не иска друг да се разпорежда с парите, които тя инвестира в Динамо. Втората е свързана с комплекса „ВТБ Парк Арена“, който със сигурност ще носи сериозни приходи от експлоатацията. Освен стадион и хокейна зала, той има множество търговски площи и офис помещения. Очакванията са, че със завръщането на банката като собственик на футболния Динамо (Москва), бюджетът ще скочи до 56 милиона евро. Счита се, че помощ на финансовата институция ще окаже и компанията „Норилски никел“, която за момента помага само на детско-юношеската школа. Може да бъдат проведени преговори и с богаташа Алишер Усманов, който в миналото също е помагал финансово на „синьо-белите“.

Информациите, свързани с връщането на ВТБ в управата на Динамо (Москва), са радостни за феновете на тима, но те със сигурност ще се зарадват на успешно представяне на отбора до края на сезона и запазването на позиция в Премиер лигата. Очакват се съвсем скоро новини. Очаква се и Станимир Стоилов да седне на горещия треньорски стол на един от най-популярните руски клубове... По всичко личи, че и спасението, и Мъри идват...
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ