Грандиозен скандал разтресе ирландския футбол. Футболисти на местни Атлон Таун са със спрени състезателни права за нарушаване на правилата за феърплей. Става въпрос за латвиеца Игорс Лабутс и румънеца Драгош Шфрижан, чиито санкции са за срок от 12 месеца.

Клубът им Атлон Таун, както и Асоциацията на футболистите в Ирландия, реагираха остро и обжалват наказанието, тъй като го смятат за прекалено строго от една страна. От друга, според тях доказателствата са крайно неубедителни и не бива да се хвърля петно на двамата играчи без конкретни доказателства.

Наказанията и на двамата са резултат от четиримесечно разследване и предшестващ доклад на системата на УЕФА за превенция срещу манипулацията на мачове с цел печалба. Конкретната среща се е играла на 29-и април тази година между Атлон Таун и Лонгфорд Таун от Първа дивизия (второто ниво на футбола в страната). Двата града се намират съвсем близо един до друг и е местно дерби. Срещата завършва 3:1 за Лонгфорд, които оформят победата с гол в добавеното време.