Западните ни съседи от Сърбия и Македония вече часове беснеят срещу турския съдия Хюсеин Гьокчек, който ръководи световната квалификация между между Албания и македонския тим.

Както е известно, срещата беше прекратена четвърт час преди края заради проливен дъжд при резултат 1:1, а днес в доиграването албанците стигнаха до победен гол.

Македонците и сърбите обаче твърдят, че мачът е трябвало да бъде прекратен още в самото начало заради расизъм. Феновете на домакините на трибуните на стадион „Лоро Боричи“ в Шкодра са проявили великоалбански шовинизъм и претенции към македонска територия. Те са разпънали знамена с имената на градове в Македония, но с албански окончания.

Освен това албанските зрители са скандирали името на Джемаил Хасани, известен като Джем Хаса или Джемо Симница. Той е известен като един от водачите на албанското партизанско движение „Национален фронт“, което по време на Втората световна война се бие на страната на нацистите.

Идеалът на „Национален фронт“ е бил борбата за Велика Албания, а основният лозунг „Албания на албанците, смърт на предателите“. Движението е отговорно за смъртта на много хора на територията на днешните Сърбия, Черна гора и Македония. След края на Втората световна война „Национален фронт“ е забранен. В последните години обаче се появяват все повече нови поддръжници на идеите на движението. Преди две години знаме на Велика Албания беше спуснато с дрон в Белград по време на квалификацията за Евро 2016 между Сърбия и Албания.

Нашата квалификационна група за Мондиал 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​