Легендата на футбола Пеле попадна в центъра на грозен скандал. Най-известният бразилски футболист няма да участва в жребия за Световното първенство през 2014-а, което ще се проведе в родината му. Церемонията е утре вечер от 21 часа българско време в Рио де Жанейро.

Шефът на местната футболна федерация Рикардо Тейшейра е забранил участието на Пеле в тегленето на жребия. Двамата от известно време са в открит конфликт.

Според информацията 70-годишната футболна легенда ще бъде в залата, но няма да се качи на сцената. В церемонията ще участват други местни величия – Кафу, Роналдо, Бебето и Зико, както и новата звезда Неймар.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер се намеси в скандала. “Не мога да повярвам, че Пеле няма да бъде на сцената. Това е немислимо. Той е член на две комисии на ФИФА и винаги ме е подкрепял. Надявам се, че ще успея да поправя този гаф”, заяви швейцарецът.

В същото време правителството обяви Пеле за почетен посланик на Световното. Той бе избран лично от президента на страната Дилма Русеф.