Скандал с трансфера на Кристиано Роналдо от Спортинг (Лисабон) в Манчестър Юнайтед се разрази в Португалия. Нередности имало и при преминаването на Мариус Никулае от Динамо (Букурещ) в лисабонските “лъвове”.

Скандалът бе разкрит от Педро Куня Ферейра, който е кандидат за президентския пост на клуба, а обвиненията бяха насочени към другия кандидат и настоящ вицепрезидент Пауло Перейра Криставао. От Спортинг отрекоха обвиненията и обявиха, че при двата трансфера са спазени всички процедури и са регистрирани според изискваните правила.
 
Според разкритията през юли 2001 г. при трансфера на Мариус Никулае от Динамо (Букурещ) в Спортинг (Лисабон) са платени 3 милиона евро и 1,7 милиона евро за имидж правата на румънския футболист. Според документите този трансфер обаче се е осъществил срещу 5,7 милиона евро.
 
Още по-фрапантен изглежда случаят с преминаването на Кристиано Роналдо в Манчестър Юнайтед през август 2003 г. Според данните настоящият носител на “Златната топка” е продаден за 15 милиона евро, а в касата на португалския клуб са влезли едва 8,7 милиона евро./БЛИЦ