Пореден скандал с манипулиране на футболни срещи избухна на Стария континент. Европейската полицейска организация (Европол) обяви, че има доказателства за 380 уговорени мачове.
 
Шефът на Европол Роб Уейнрайт съобщи, че е разкрит организиран престъпен синдикат, базиран в Азия, който е координирал манипулирането на футболни срещи. Сред заподозрените има 425 съдии, играчи и ръководители на футболни клубове.
 
Уейнрайт допълни, че разследването е протекло в последните 18 месеца и съмнителните срещи са от няколко елитни европейски първенства, световни и европейски квалификации. Има и два мача от Шампионската лига, единият от които е игран в Англия.
 
"За нас е пределно ясно, че става въпрос за най-големия случай за всички времена в тази област. Това е един трагичен ден за европейския футбол", заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.
 
"Има картел в Сингапур, който е поддържал връзки с много европейски страни и направлявал манипулирането на точно определени мачове", каза още Уейнрайт и допълни, че преди всичко хора от Италия са имали тесни връзки с въпросния картел за манипулиране на срещи.
 
Според данните от разследването печалбата от залозите на манипулираните срещи е 8 милиона евро. Най-голямата сума, която е получавал човек, замесен в уговорен мач, е 140 000 евро.
 
От Европол считат, че азиатският престъпен синдикат е обвързан с европейската криминална мрежа. Предполага се, че уговорени мачове се играят в 15 държави и до момента има 50 арестувани заподозрени. Хората от Европейската полицейска организация се страхуват, че това може да е само върха на айсберга.
 
Разследване тече и в Африка, Азия и Южна Америка, но там все още е в начална фаза. Имената на футболистите, съдиите и клубове не се споменават. Това се прави за по-спокойна работа от страна на разследващите.
 
Главният разследващ на уговорени мачове в Германия Фридхелм Алтанс поясни, че голям брой от манипулираните мачове в страната вече са известни и става въпрос преди всичко за срещи от четвъртото ниво на немския футбол.