Скандален епизод се разигра по време на четвъртфинала от Купата на Индонезия между Ачех Юнайтед и Сентрал Сулавеси, след като съдията на мача Ето Агус Сугихарто беше нокаутиран от футболист на Сулавеси.

Свидетели твърдят, че реферът през целия мач е правил впечатление с много дискусионни отсъждания, а малко преди инцидента е игнорирал нарушение в наказателното поле на Ачех, при което футболист на Юнайтед нарочно удря съперник с глава.

В шестата минута на добавеното Сугихарто дава дузпа пред вратата на Сентрал Сулавеси, който към този момент е с девет човека на терена. Ядосаният играч на Сулавеси удря бърз удар в челюстта на рефера, който пада на терена в безсъзнание. Впоследствие той е хоспитализиран, а мачът е довършен от резервния съдия.

Ачех Юнайтед не успява да реализира отсъдената дузпа, но малко след това получава още един 11-метров наказателен удар в своя полза. Този път изпълнението е точно и Ачех изравнява за 1:1.

Така се стига до продължения, в които играчите на Сентрал Сулавеси отказват да излязат на терена. Те получават служебна загуба и домакините се класират за полуфиналите.

„Футболната федерация на Индонезия щателно разследва инцидента и ще наложи най-жестоките санкции на участващите страни“, заяви президентът на централата Ерик Тохир.