Българското футболно първенство вече прехвърли първия си дял, а на други места в Европа още не са стигнали до половината от сезона, има и части от Стария континент, където шампионатите завършиха. Това се отнася за северните части, които обикновено обобщаваме като Скандинавия, въпреки че включват и държави, които не са част от Скандинавския полуостров. Именно там футболните първенства завършиха и някои отбори изживяха своите северни приказки, които във футболния фолклор може да се превърнат в традиционна скандинавска сага.

ФИНЛАНДИЯ

Тук беше написана една невероятна приказка, а действието й се развива на Оландските острови. Това са зелени капки в самия център на Балтийско море. Няколко века за тези територии се бият Финландия и Швеция. Понякога в преследване на своите интереси се включва и Русия. През 20-те години на ХХ век Финландия побеждава. Но само юридически! Фактически на островите в момента има толкова широка автономия, че те разполагат със собствен интерет домейн. Шведскоговорящата част от населението достига до 90%.

Реално Оландските острови са най-малко финландската част от Финландия. Именно оттам обаче е шампионът на страната. Титлата, спечелена от ИФК Мариехамн, предизвика из цяла Европа сравненията с Лестър. Иначе първото място на ИФК Мариехамн си е сензация, тъй като клубът оперира с бюджет от 1,2 милиона евро, докато грандът ХИК Хелзинки разполагаше с 4 милиона и остана втори, изоставайки на три точки. Още повече, че допреди 11 години „зелено-белите“ нямаха никакво участие във финландския елит. В годините след това имаше едно сравнително стабилно представяне в средата на таблицата, с няколко срива, но най-доброто класиране на ИФК Мариехамн беше четвъртата позиция през 2009, 2012 и 2013 година. Клубът играе на най-малкия стадион в шампионата. „Викльоф Холдинг Арена“ е с капацитет от 4000 места. Отборът се води от двама треньори. Единият е 35-годишният Петер Люндберг, а другият е 58-годишният Кари Виртанен. Тимът пък е изключително пъстър, тъй като има играчи от Шотландия, Швеция, Кения, Бразилия, САЩ и Ямайка.

Шампионска лига: ИФК Мариехамн (шампион)
Лига Европа: ХИК Хелзинки, СИК Сейнайоки (носител на купата), ВПС Вааса
Изпада: ПК-35 Ваанта
Влиза: ДжДжК Ювяскюля
Голмайстор на първенството: Роопе Риски (СИК Сейнайоки) – 17 гола

НОРВЕГИЯ

Розенборг направи дубъл. След спечелването на шампионската титла нападателите Кристиан Гюткяер и Пол Андре Хелан позираха чисто голи в съблекалнята, като прикриваха интимните си части само с шампионския трофей. Снимките събраха хиляди харесвания в „Инстаграм“. Като цяло вероятно това е най-интересното от норвежката Типелига, където е запазена футболната диктатура. Розенборг изпусна титлата в четири поредни сезона, но след идването на треньора Коре Ингебритсен, по прякор Bruttern (в превод – Брат), клубът отново установява доминация в местния футбол и спечели втори пореден дубъл. На финала за купата Розенборг разби втородивизионния Конгсвингер с 4:0. Така стана първият норвежки клуб, постигнал два поредни дубъла.

Шампионска лига: Розенборг (шампион и носител на купата)
Лига Европа: Бран, Од Гренланд, Хаугесунд
Изпадат: Бодьо Глимт и Старт
Влизат: Кристиансунд и Сандефьорд
* Предстои да се играе плейоф за влизане/оставане между Стабек и победителя от мача между Йерв и Конгсвингер
Голмайстор: Кристиан Гюткяер (Розенборг) – 19 гола

ШВЕЦИЯ

Златан Ибрахимович може да е доволен. Любимият му Малмьо отново е първи. Преди година грандът сдаде титлата на Норкьопинг, но сега си върна златните медали. Освен това Малмьо демонстрира най-доброто нападение и най-здравата защита. Отборът с чудестната статистика за по-малко от 10 месеца беше изграден от малко известния датски специалист Алан Кун (на снимката вдясно), който пък напусна в събота след една година на поста. Неговите три основни оръжия бяха неостаряващия капитан Маркус Розенберг, майсторът на асистенциите Магнус Ейкрем и голмайсторът Видар Кяртансон. Исландецът завърши трети в крайното класиране на голмайсторската листа с 14 попадения, въпреки че още през август премина в Макаби (Тел Авив).

Шампионска лига: Малмьо (шампион)
Лига Европа: АИК, Норкьопинг и носителя на купата
* За разлика от националното първенство, турнирът за купата на Швеция се играе есен/пролет. Носителят на трофея за 2015/16 Хекен вече игра в евротурнирите и беше елиминиран от Корк Сити.
Изпадат: Хелзингборг, Йефле, Фалкенберг
Влизат: Сириус, АФК Юнайтед, Халмстад
Голмайстор: Джон Овири (Хекен) – 17 гола

ИСЛАНДИЯ

Всички помнят бомбастичното представяне на Исландия на европейското първенство във Франция. Трябва обаче да се направи разграничение между националния отбор и държавното първенство. Докато първият печели симпатиите на цял свят, второто тече в съвсем различно русло. На Евро 2016 в националния отбор нямаше нито един играч от местното първенство, а самият шампионат не беше прекъснат. Всъщност по това време потърпевш се оказа вероятно най-известният исландски футболен коментатор в света. Гудмундур Бенедиктсон коментираше мачовете на националния отбор по телевизията, а на емоционалните му реакции се радваше цялата планета. Паралелно с това обаче той беше помощник-треньор на КР Рейкявик, който по време на европейското първенство претърпя срив в първенството. Това доведе до уволнението на целия треньорски екип, включително и Бенедиктсон.

Докато най-титулуваният клуб в Исландия имаше проблеми с представянето си в първенството, титлата за втора поредна година спечели Хафнарфьордур. Този клуб също има богата история, но вероятно най-любопитната и свързана с шампионската титла за 2016 година е свързана с Кристиян Финбогасон. Гологлавият вратар още преди година искаше да завърши кариерата си, но беше разубеден да остане за още един сезон. В момента той е на 45 години, а преди точно 10 лета прекрати кариерата си в националния отбор. В същото време голмайстор на първенството стана едно добре познато име у нас. Гардар Гунлаугсон в България се запомни предимно с красивата си вече бивша съпруга Асдис Ран, но през тази година в Исландия наниза 14 гола, което е половината попадения в актива на отбора му Акранес.

Шампионска лига: Хафнарфьордур (шампион)
Лига Европа: Стярнан, КР Рейкявик, Валюр (носител на купата)
Изпадат: Филкир, Тротур
Влизат: КА Акурейри, Гриндавик
Голмайстор: Гардар Гунлаугсон (Акранес) – 14 гола

ФАРЬОРСКИ ОСТРОВИ

И тук се случи скандинавска приказка за викинги или по-точно за Викингур. Клубът е основан на 4 февруари 2008 година след сливането на Гьота и Леирвик. Викингур спечели първата шампионска титла в историята си, като на финала на първенството финишира с една точка аванс пред Класвик, който два кръга преди край допусна ключова загуба от изпадналия Аргир. Спечелването на титлата беше малък реванш за Викингур, който на финала за националната купа загуби от Класвик след дузпи.

Шампионска лига: Викингур (шампион)
Лига Европа: Класвик (носител на купата), Рунавик, Б36 Торсхавн
Изпадат: Аргир, Б68 Тофтир
Влизат: ЕБ Стреймур, 07 Вестур
Голмайстор: Кламинт Олсен (Рунавик) – 23 гола

Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ