Легендарният вратар на Шотландия и Глазгоу Рейнджърс Андрю "Анди" Горъм е починал днес. През пролетта стана ясно, че 58-годишният бивш страж е диагностициран с рак и че лекарите му дават около половин година живот. 

Горъм е сред големите имена в шотландския футбол, като е под рамката на националния отбор на Евро'92 и Евро'96. Той е и в селекцията на Алекс Фъргюсън за световното първенство в Мексико през 1986 година, както и в тази на Анди Роксбърг за Италия'90, където обаче е резерва на Джим Лейтън. Анди е на вратата при прословутия гол на Пол Гаскойн на "Уембли" през 1996 година, след който английският национал прави "зъболекарския стол". 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

За Шотландия Горъм има общо 43 мача. На клубно ниво вратарят е петкратен шампион с Рейнджърс - от 1992 до 1997 г. Играл е още за Олдъм, Хибърниън, Мъдъруел, Нотс Каунти, Ковънтри, Манчестър Юнайтед и др. 

Любопитно е, че когато през 2001 г. сър Алекс Фъргюсън му се обажда, за да му каже, че всичките вратари на "Олд Трафорд" са в лазарета и трябва да го привлече, за да спасява положението, Горъм решава, че това е шега от страна на Али МакКойст. В резултат на това последвал цветист израз по адрес на бившия нападател, а ядосаният Фърги дал 20-секунден ултиматум на Анди да реши дали ще се присъедини към "червените дяволи".