Управата на Рома повдигна въпроса за системата за Видео асистент съдия (VAR) след победата с 4:2 над Ливърпул в полуфинален реванш от Шампионската лига. „Вълците“ претендират за две неотсъдени дузпи в тяхна полза по време на мача, а при едната от тях е трябвало да бъде показан червен картон. Шефовете на „джалоросите“ са сигурни, че с VAR финалната среща в Киев на 26 май  е щяла да бъде Рома срещу Байерн.

„Очевидно е, че VAR e необходим в Шампионската лига, тъй като не може да се примиря с подобни гафове. Сами може да ги видите на записите. Знам, че на съдиите е трудно, но е изключително разочароващо да загубим в общия резултат заради подобно нещо. Съперникът трябваше да е с човек по-малко от 63-ата минута. Тогава вече щеше да е друго. Ливърпул е велик клуб. Поздравявам ги за класирането на финала. Ако обаче не въведат VAR в Шампионската лига, ще продължаваме да страдаме заради подобни грешки“, заяви президентът на Рома Джеймс Палота

„В първия мач получихме гол от засада. Сега не ни дадоха две дузпи, а при една от тях трябваше да има червен картон. Не сме само ние пострадалите. Ювентус също беше ощетен срещу Реал (Мадрид). Италианският футбол трябва да се изправи на протест. Това, което видяхме е шокиращо. Тези хора си играят със сърцата на нашите фенове. Не разбирам защо VAR не се използва в най-важния турнир в света. Всички допускат грешка, но някои го правят по-често от други. Загуба по такъв начин ни вреди не само в икономически план, но и унищожава работата ни. Момчетата в съблекалнята са наистина бесни. Трябва да въведем VAR! Това е задължително! Не разбирам защо от УЕФА се дърпат. Ако системата се използваше, то Рома сега трябваше да е на финал срещу Байерн. И това щеше да бъде справедливо“, коментира спортният директор на „джалоросите“ Мончи.

Както е известно, системата за Видео асистент съдия се използва в Серия „А“ и Бундеслигата, но не и в Шампионската лига. Президентът на УЕФА Александър Чеферин вече обяви, че няма да бъде въведена и за следващия сезон.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА