След повече от две десетилетия Майорка отново се класира за финала на Кралската купа на Испания. Това стана факт след успех с 5:4 след дузпи над Реал Сосиедад като гост. Редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1, а първата среща на 6 февруари беше приключила при нулево равенство.

Това е четвърти финал за Майорка в историята на турнира. Последният е през сезон 2002/03, когато клубът от Балеарските острови печели трофея след успех с 3:0 над Рекреативо Уелва на финала. Другите два финала са през 1991 и 1998 г. За мексиканския треньор на Майорка Хавиер Агире това ще е втори финал за Кралската купа, след като през 2005 г. е начело на Осасуна, когато отстъпва на Бетис в битката за отличието.

Гостите откриха резултата в 50-ата минута на мача в Сан Себастиан. Точният удар с глава на Джо Гомес, при който топката се озова в мрежата, беше единственият изстрел на Майорка към вратата на съперника в редовното време. Попадението дълго време беше разглеждано от ВАР заради съмнение за засада при изграждането на атаката, но в крайна сметка беше зачетено.

Домакините, които в течение на мача направиха 30 удара по посока на вратата на Майорка, успяха да изравнят в 71-ата минута. Микел Оярсабал успя да се разпише, след като получи извеждащ пас от Брайс Мендес.

При дузпите вратарят на гостите Доминик Грейф спаси първия удар на Оярсабал. След това Сержи Дардер реализира решителното изпълнение за Майорка от бялата точка. Ведад Муричи, Ману Морландес, Омар Маскарели и Неманя Радонич също бяха точни за тима от Балеарските острови при дузпите. Бенят Туриентес, Йон Андер Оласагасти, Мартин Субименди и Шералдо Бакер вкараха за Реал Сосиедад.

На финала на Кралската купа на 6 април на стадион „Ла Картуха“ в Севиля Майорка ще се изправи срещу Атлетико (Мадрид) или Атлетик (Билбао). Баският тим спечели първия мач на 7 февруари с 1:0 в Мадрид. Реваншът е на 29 февруари (четвъртък) от 22:30 часа.