Победата на Тотнъм над Арсенал с 2:0 в лондонското дерби в неделя не само съхрани шансовете на „шпорите“ в битката с Челси за шампионската титла. Успехът гарантира, че тимът на Маурисио Почетино за първи път от 1995 година ще финишира в класирането на Висшата лига пред „артилеристите“.

Така за първи път от 15 години феновете на Арсенал няма да празнуват Деня на Свети Тотърингъм. Идеята за St Totteringham's Day беше родена от привържениците на „торчиите“ през 2002 година. Празникът се отбелязва в деня, в който Арсенал спечели достатъчно преднина, за да е сигурно, че ще финишира пред Тотнъм в крайното класиране на първенството.

Последният случай, когато „шпорите“ завършиха пред големия си съперник в Северен Лондон във Висшата лига, беше през сезон 1994/95. Тогава Джери Френсис замени Ози Ардилес в средата на шампионата и Тотнъм финишира на седмо място в класирането. Арсенал остана 12-ти.

Британската версия на сайта на американската спортна телевизия ESPN ни припомня какъв беше футболът и светът по времето, когато Тотнъм за последно завърши пред Арсенал в класирането на Висшата лига.

ФУТБОЛЪТ ПРЕЗ 1995 ГОДИНА
1.Блекбърн стана шампион
* Блекбърн в момента може и да се бори за оцеляването си в Чемпиъншип, но през 1995 година Кени Далглиш изведе клуба до първата му шампионска титла от 81 години. Успехът дойде благодарение на 34-те попадения на Алан Шиърър.

2.Висшата лига за последно беше с 22 отбора
* Кристъл Палас изтегли късата клечка, като завърши на 18-о място и напусна елита. Четири тима изпаднаха, а само два влязоха във Висшата лига, за да се премине към първенство с 20 участника.

3.За Англия Венгер все още беше „Г-н Никой“
* По това време треньор на японския Нагой Грампус Ейт, французинът беше малко известен в Европа. През февруари 1995 година Стюърт Хюстън временно застава начело на Арсенал на мястото на уволнения Джордж Греъм и води „артилеристите“ на финала на Купата на УЕФА, където лондончани загубиха от испанския Сарагоса с гол почти от центъра на бившия играч на Тотнъм Наим.

4.Деле Али не е бил роден
* Новата звезда на английския футбол се ражда на 11 април 1996 година, шест дни преди да се навърши една година от последния случай, когато Тотнъм си гарантира финиширане преди Арсенал в класирането. По това време настоящият реализатор на „шпорите“ Хари Кейн има още три месеца до навършването на три години. По същото време седемгодишният Лионел Меси рита топка в школата на Нюелс Олд Бойс, а 10-годишният Кристиано Роналдо тъкмо се е записал в клубната академия на Насионал.

5.Звездата на Тотнъм Юрген Клинсман остава в подножието на големите награди
* По това време Христо Стоичков е актуалният носител на „Златната топка“. Той ще бъде наследен от Джордж Уеа, който в спор за наградата изпреварва Клинсман и Яри Литманен (Аякс). Финландецът е в основата на триумфа на Аякс в Шампионската лига. Ромарио пък е номер едно за годината според ФИФА, а следващият носител на приза също е Уеа, изпреварил Паоло Малдини и Клинсман. През лятото на 1995 година Юрген Клинсман напуска Тотнъм в посока Байерн.

6.Най-скъпият трансфер беше само 14,5% от цената на Погба
* През 1995 година Джанлуиджи Лентини беше най-скъпият футболист в света, след като три години по-рано Милан плати за него 15 милиона паунда на Торино. Оттогава рекордът беше счупен 12 пъти, а към момента най-скъп е Пол Погба, който през миналото лято премина от Ювентус в Манчестър Юнайтед срещу 89,3 милиона паунда. Анди Коул беше най-скъпият английски футболист, след трансфера си от Нюкасъл в Манчестър Юнайтед за 7 милиона паунда. До сделката на „червените дяволи“ за Погба преди година британският рекорд беше чупен 11 пъти.

7.Диего Марадона все още беше активен футболист
* Най-добрите години от кариерата на аржентинеца вече бяха отминали, а репутацията му разрушена от положителната проба за наркотици, но Марадона все още беше действащ футболист през 1995 година. Той носеше екипа на любимия си клуб Бока Хуниорс .

8.Йохан Кройф беше треньор на Барселона
* Холандската легенда продължаваше успешния си престой начело на Барселона, през който спечели 11 трофея – включително четири пъти шампионската титла и един път КЕШ.

9.Ерик Кантона беше изхвърлен от футбола
* Френският нападател на Манчестър Юнайтед беше в средата на своето деветмесечно отстраняване от футбола заради каратисткия удар срещу фен на Кристъл Палас. През следващия сезон Кантона се върна в игра и помогна на „червените дяволи“ да спечелят дубъл – титлата и ФА Къп.

10.Ключови промени в правилата
* Управата на световния футбол разреши извършването на три смени по време на мач. Почивката между двете полувремена беше удължена на 15 минути. Въведена беше пасивната засада - играч на атакуващия отбор, който се намираше между последния защитник и вратаря без да влияе на развоя на играта, не беше санкциониран за това нарушение на правилата.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 1995 ГОДИНА
1.Бил Клинтън беше президент на САЩ
* Бил Клинтън беше в първия си мандат на президент, а след това трима различни мъже се смениха начело на САЩ. Джон Мейджър беше премиер на Обединеното кралство, а след него на „Даунинг Стрийт“ 10 се изредиха още четирима министър председатели.

2.Процесът срещу Оу Джей Симпсън
* През голяма част от 1995 година процесът срещу Оу Джей Симпсън за убийството на бившата му съпруга и нейния приятел вълнуваха обществеността в САЩ и по света. Съдебното дело започна през януари и завърши с оневиняването на бившия състезател по американски футбол през октомври.

3.Български зет владееше кината
* „Форест Гъмп“ беше кинохит номер 1. Филмът спечели шест награди „Оскар“, включително и тази за най-добър актьор на българския зет Том Ханкс.

4.Приятели
Вторият сезон на популярния сериал „Приятели“ вървеше по американските телевизии.

5.Рап легенди все още бяха живи
* Легендите на рап музиката Тупак и Notorious B.I.G все още бяха живи и записваха песни. Британската група „Оейзис“ издаде албума си „What's The Story, Morning Glory?“, а песента им „Some Might Say“ достигна до номер 1 в английските класации.

6.Телефонът от „Матрицата“
* Телефоните Нокиа 8110 (обезсмъртен във филма „Матрицата“) и Моторола StarTAC бяха мечта за всеки, тъй като дизайнът и на двата беше революционен за времето си, но се появиха на пазара едва през 1996 година.

19.Яхуу!
* Появи се първата търсачка в прохождащия интернет. Това беше „Yahoo!”

7.Плейстейшън
* През 1995 година японската компания „Сони“ пусна на пазара в цял свят конзолата си за видеоигри „Плейстейшън“, която в Страната на изгряващото слънце се продаваше още от декември 1994 година.

8.Стив Джобс се завърна в „Епъл“
* Компанията „Епъл“ купи от Стив Джобс фирмата „NeXT”, като по този начин той се завърна в корпорацията, която беше създал и която го беше изхвърлила десет години по-рано.

9.Най-богатият човек в света
* Авторитетното списание „Форбс“ определи Бил Гейтс за най-богатия човек на света. Създателят на „Майкрософт“ измести от първото място в класацията японският магнат Йошиаки Цуцуми, направил богатството си от сделки с недвижими имоти.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА