Главният съдия на финала за Купата на УЕФА тази вечер между Шахтьор (Донецк) и Вердер Луис Медина Канталехо се надява да завърши подобаващо своята кариера. Двубоят на стадион “Шюкрю Сарачоглу” в Истанбул ще бъде последен за 45-годишиня рефер от Испания.

“Това ще бъде мач, който винаги ще помня с особена топлота. Има няколко мача в моята кариера, които винаги ще помня. Това са три срещи между Барселона и Реал (Мадрид), както и всичките ми мачове на световното първенство в Германия през 2006 година. Особено ¼-финала между Франция и Бразилия. Имам и два финала за купата на Испания. Никога няма да забравя и двубоя между Ливърпул и Челси 4:4 от този сезон в Шампионската лига”, каза Канталехо пред официалния сайт на УЕФА.

Преди такъв мач с моите асистенти винаги се стараем да се отпуснем, говорим си малко, но четвъртият съдия пуска музика, това е начин да се развеселим. Необходимо е да се подготвим добре, тъй като футболът е лотария, във всеки един момент може да се случи нещо на терена, при което трябва да запазиш хладнокръвие.

Водещите съдии трябва да са силни характери. 26 години в тази професия съм добре подготвен и без нерви. Научил съм се да се съсредоточавам преди всеки мач, ръководил съм срещи на големи турнири – световно първенство, Шампионска лига, купа на УЕФА и не си спомням да съм нервничил преди началото на срещата.

Ако от самото начало не вземеш нещата в свои ръце и не създадеш някакъв стандарт на терена, постепенно можеш да изгубиш контрол върху играта. На играчите трябва да им е ясно, че именно съдиите контролират двубоя, а не журналистите или треньорите. Ако футболистите те уважават и разбират, може само да се радваш на играта”, завършва разказа си Луис Медина Канталехо./БЛИЦ