Борусия (Дортмунд) обяви официално привличането на Александер Исак от АИК (Стокхолм). Това е най-големият шведски талант след Ибрахимович, определян като Новия Златан, а немският таблоид „Билд” направи анализ какво са постигнали другите футболисти, наричани дете-чудо в началото на кариерите си.

Голямата звезда и голмайстор на Барселона Лионел Меси започна лудата си кариера като дете-чудо. Едва на 13 години аржентинецът пристига в Барселона, а днес е считан за най-добрия футболист в света с множество индивдуални награди и трофеи с каталунците.


Младият Лионел Меси през 2006 година в мач за Аржентина

Също още в детските години се забелязва огромния талант на бразилеца Роналдиньо. Двукратния победител в анкетата на ФИФА за най-добър футболист в света през 2004 и 2005 година, преминава на 13 години в швейцарския Сион. По-късно играе за ПСЖ, Барселона и Милан, а с Бразилия печели световната титла през 2002 година в Южна Корея и Япония.


Превърналият се в бразилска легенда на световния футбол Роналдиньо като малък с екипа на Гремио

През 2007 година и Байерн привлича „вундеркинд”. Тогава на 13 години от Перу пристига Пиер Лараури, считан за Новия Марадона. Кариерата му в Байерн обаче бързо приключва само след една година престой и днес никой не се сеща за неговото име. 22-годишният футболист играе в момента за Депортиво Мунисипал в родината си.


Пиер Лараури - от Перу в Германия на 13 години, но само за кратко в Байерн без перспектива

На 14 години Фреди Аду е смятан за най-големия талант в света. През 2004 година той подписва професионален договор като най-младия спортист в САЩ с Ди Си Юнайтед. Наричаният „Пеле на Америка” футболист бързо се проваля и през 2012 година не успява да впечатли дори на проби в немския тим Инголщад. Сега е на 27 години и и си няма отбор, а иначе най-популярните клубове, за които е играл за кратко са Бенфика и Монако.


На 16 години с екипа на Ди Си Юнайтед Фреди Аду е считан за голям талант на световния футбол

Норвежецът Мартин Йодегаард също бе считан за един от най-големите таланти на световния футбол. За норвежеца наддаваше дори Байерн сред най-големите отбори в Европа, но Реал (Мадрид) спечели наддаването. Халфът обаче не се наложи в първия състав на „кралския” клуб и този сезон ще доиграва под наем в холандския Хееренвеен.


Още на 12-годишна възраст Мартин Йодегаард впечатлява с изявите си с топка


Днес Йодегаард играе под наем в Хееренвеен след неуспешен престой във втория тим на Реал (Мадрид)

Бившият германски юношески национал Савио Нсереко също впечатлява с качествата си и става европейски шампион с Бундестима до 19 години през 2008 година. През 2009 година преминава от Бреша в Уест Хям за 8,5 милиона евро, но кариерата му бързо тръгва надолу, като за последно игра в Латвия, а сега е без отбор.


Савио Нсереко в прегръдките на селекционер Хорст Хрубеш при спечелването на европейската титла до 19 години

Александер Меркел все още си има отбор – втородивизионния немски Бохум. На 16 години той е считан за голям талант и преминава от Щутгарт в Милан, с чийто екип по-късно играе дори в Шампионската лига и радва италианските фенове. Постепенно германецът губи формата си, идват и тежки травми. След Дженоа, Удинезе, Уотфорд и ФК Цюрих като спирки в състезателната му карира, през миналото лято той подписва с Бохум.


Милан възлагаше големи надежди на Александер Меркел


Днес Александер Меркел се подвизава във Втора Бундеслига с екипа на Бохум

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА