Лоренцо Пелегрини и Диего Пероти вкараха за победата на Рома с 2:1 над Парма в мач от финалния 38-и кръг за сезона в Серия „А“. С този успех „вълците“ си гарантираха участие в квалификациите на Лига Европа.

Стадион „Олимпико“ в Рим се пръскаше по шевовете. Причината не беше толкова важния мач, колкото фактът, че „джалоросите“ се сбогуваха с поредната си икона. Даниеле де Роси изигра 616-ия си и последен мач с екипа на „вълците“. От няколко седмици се знаеше, че договорът на 35-годишния ветеран няма да бъде продължен.

Така Де Роси, носител на две титли от Серия „А“ и световен шампион с Италия за 2006 година, напуска клуба, в който беше в продължение на 18 години, но винаги е бил фен на клуба. Неделната вечер беше изключително емоционална и съпътствана с редица събития из цял Рим. Някои от тях бяха срещу управата на Рома, която според феновете принуди капитана на отбора да се раздели с „вълците“.

ХРОНОЛОГИЯТА НА ПРОЩАЛНАТА ВЕЧЕР НА ДЕ РОСИ С РОМА
17:20 часа На Пиаца Манчини в Рим се появява първият банер срещу собственика на Рома Джеймс Палота: „Емблемата явно е ценна само за нас, ти се интересуваш единствено от мръсния си бизнес. Ръцете долу от нашата страст, глупако“.

18:10 часа На „Олимпико“ отварят вратите и позволяват на най-нетърпеливите фенове да заемат местата си по трибуните.

18:45 часа Един Джеко и Стефан ел Шаарауи почти едновременно споделят в социалните мрежи снимка и послание към Даниеле де Роси. Двете публикации са обобщени от една дума: „Легенда“.

19:05 часа Автобусът на Рома пристига на „Олимпико“.

19:20 часа Футболистите на отбора излизат на терена на стадиона, предвождани от капитана си Даниеле де Роси. От трибуните се чуват първите песни в чест на клубната легенда.

19:35 часа Поставените са първите знамена на южната трибуна. Сред тях има такова на Лос Анджелис Лейкърс, големият съперник в НБА на Бостън Селтикс. Джеймс Палота е съсобственик на „келтите“.

19:45 часа Феновете на стадиона запяват: „Палота, л*йно, продай Рома“. Не е пожален и вицепрезидентът Мауро Балдисони.

19:57 часа „Олимпико“ вече тръпне в очакване на Де Роси и избухва в бурни аплодисменти при появата на снимка на капитана на електронното табло.

20:19 часа На южната трибуна е издигнат първият банер в чест на Де Роси: „В добри и лоши дни, ти беше знамето на Рома“.

20:20 часа Капитанът на „вълците“ разменя емоционална прегръдка с бившия си съотборник Жервиньо, който в момента е играч на Парма.

20:25 часа Нови банери, посветени на 35-годишния халф: „Нашето не е сбогуване, а вземане на довиждане. Чао, капитане“, „Завинаги наше знаме, ДДР е нашата гордост“, „Няма друг като теб“.

20:30 часа При излизането на двата отбора на южната трибуна се появява първата хореография в чест на Де Роси. Той от своя страна поздравява феновете, изпращайки въздушни целувки.

20:35 часа По бреговете на река Тибър също се появят посвещения на халфа. Поставени са огромни знамена с надписи: „Ултрас на и извън терена“, „Завинаги наш капитан“.

20:40 часа Трибуните подхващат нова атака срещу клубната управа: „Франко Балдини, умри“. Всеки допи на Де Роси до топката е придружено с бурни овации.

20:45 часа Нов банер в чест на халфа се появява на трибуните: „18 години имахме честта да си един от нас. ДДР никога не се възгордя“.

20:48 часа Ново послание от южната трибуна към капитана: „Даниеле винаги ще бъде един от нас. Символ на града. Де Роси е един от гордите ултраси“.

20:55 часа В сектора се появява нов огромен надпис: „Де Роси е Рома“.

21:10 часа Рома отрива резултата с гол на Пелегрини, а Де Роси е първият, който го поздравява.

21:15 часа С края на първото полувреме „Олимпико“ аплодира треньора Клаудио Раниери, който се поклонява към южната трибуна.

21:40 часа Нов банер в чест на Де Роси: „Страст, сърце, любов, ти си нашето знаме“.

21:48 часа “Картони, бутания и шпагати: какъвто си ти на терена, такива сме ние в сектора“, гласи нов транспарант на трибуните на „Олимпико“.

22:07 часа Южната трибуна запява: „Сега идва красотата... ДДР ще пее с нас.“

22:16 часа Даниеле де Роси напуска терена, заменен от Дженгиз Юндер. Невероятен рев се надига на стадиона, всички стават на крака и аплодират капитана. Де Роси от своя страна изпраща целувки и овации към феновете.

22:24 часа Диего Пероти отново дава аванс на Рома, след като три минути по-рано Жервиньо е изравнил.

22:30 часа Край на мача, но никой не напуска „Олимпико“. Всички чакат партито на Де Роси. Всички от отбора обличат фланелката с №16 и надпис "Де Роси" на гърба и се събират в центъра на терена. Края тях има голям надуваем надпис „ДДР16“. На екраните на стадиона прожектират моменти от кариерата на халфа.

22:35 часа Клубните легенди Бруно Конти и Франческо Тоти излизат на терена. Феновете гледат Топ 10 на най-красивите голове на Де Роси, а самият той изчаква появата си в тунела на стадиона.

22:40 часа Даниеле де Роси излиза на терена с блестящи очи, поздравява съотборниците си и треньорския щаб. Балоните са пуснати, за да издигнат банер, изобразяващ радостта на халфа след гол срещу Сампдория, а от уредбата звучи песента „The Masterplane” на „Оейзис“.

22:43 часа Де Роси се прегръща с всички на терена, но трибуните избухват, когато Клаудио Раниери взима капитана в обятията си.



 

 

22:45 часа Тоти и Конти връчват на Даниеле специален плакет с №16. След това капитанът на Рома отива при съпругата си Сара, прегръща я заедно с трите им деца.

22:47 часа Започва почетната обиколка на стадиона. Де Роси е отпред, зад него са семейството и съотборниците му.

22:50 часа Де Роси е пред северната трибуна, а на екраните показват кадър на Раниери, Тоти и Конти със сълзи на очите.

22:53 часа Даниеле, вече с шал на врата, пристига пред южната трибуна, където получава бурни овации. Феновете развяват знамена с надпис „ДДР16“. Той коленичи, поставя шалчето на земята и го целува. След това целува съпругата и децата си.

22:55 часа По трибуните се виждат разплакани фенове, докато от уредбата звучи песента „Semper e per semper“ (Завинаги и за вечни времена) на Франческо де Грегори

23:01 часа Де Роси спира пред централната трибуна, праща целувки на феновете и се снима със семейството си. След това отива в центъра на терена, където се покланя на всички и се прибира в тунела.

23:04 часа Дълга прегръдка между Сара и Франческо Тоти, който дори разговаря с децата на Де Роси.

22:05 часа Даниеле де Роси влиза самотен в съблекалнята, тъй като всичките му съотборници са на терена със своите семейства.