Германският футболен съюз е направил в последния момент промяна на съдията, който трябваше да свири днешния мач между Кьолн и Байерн от последния 34 кръг на Бундеслигата.

Днес ще бъде определен шампионът на Германия, като лидерът Борусия (Дортмунд), който има аванс от две точки пред баварците, приема Майнц и при победа ще си гарантира титлата.

Първоначално за съдия на мача Кьолн – Байерн е бил определен опитният Феликс Цвайер, но Германският футболен съюз го е заменил с 33-годишния Свен Яблонски от Бремен.

Станало е буквално в последния момент, нещо неприсъщо за назначенията на реферите в Бундеслигата, които знаят своя следващ наряд дори седмици по-рано.

Смяната на Цвайер бе обяснена с внезапното заболяване на 42-годишния международен рефер. „Билд“ припомня как през декември 2021 г. именно той съсече Борусия срещу Байерн (3:2 за баварците), „жълто-черните“ изреваха срещу авантите за баварците, а Цвайер получи смъртни заплахи и след това предпочете да си почине малко от футбола.

Според германското издание, Яблонски е разбрал, че ще свири мача на Байерн едва в четвъртък вечерта, малко преди официалното обявяване на нарядите. Той бе определен за най-добър рефер на сезона, считан е от експертите за най-големия немски съдийски талант от години.

Двубоят в Кьолн днес ще е негов 15-ти мач за сезона. Характерно за Свен Яблонски е, че неговите изяви никога досега не са ставали обект на спорове, точно обратното на скандалния Цвайер, който често е критикуван. Финалният мач на Байерн в Кьолн със сигурност е най-отговорният в досегашната му кариера.