Южноафриканският оперен певец Сифиво Нчебе, който трябваше да пее на откриването на световното първенство по футбол в ЮАР, е починал от менингит на 34-годишна възраст, съобщи Би Би Си, като се позова на американската звукозаписна компания Epic Records.

На церемонията по откриването на най-голямото футболно събитие на планетата в Йоханесбург на 11 юни той щеше да изпълни новата си песен "Надежда". Кандидатурата му бе подкрепена лично от Нелсън Мандела. Още не е ясно кой ще замени Нчебе на церемонията. Семейството на изпълнителя би желало с изкуството му да се запознаят колкото се може повече хора.

Изпълненията на Сифиво Нчебе са сравнявани с тези на Карузо и на късния Павароти. Той е смятан за един от най-талантливите тенори в света. В репертоара му влизат арии от опери на Моцарт, Доницети, Верди, Пучини.

За официален химн на Световното първенство по футбол е избрана песента на американската поп изпълнителка Шакира "Time For Africa" ("Време за Африка"). Тя я е записала с южноафриканската група Freshlyground.