Спряганият за нов треньор на Левски Авраам Грант има както щастливи, така и неприятни мигове в своята богата кариера. Любопитното е, че преди повече от 9 години той се изправя срещу Димитър Бербатов в решителен мач. На 24 февруари 2008 година израелецът е начело на Челси, а Бербо е звездата на Тотнъм. Двата тима излизат на „Уембли” във финал за Купата на Лигата.

„Сините” са сочени за абсолютни фаворити и специалистите прогнозират, че Грант ще спечели първия си трофей с тях. Той разполага с отлични  футболисти – Франк Лампард, Джон Тери, Джо Коул, Никола Анелка, Дидие Дрогба, Михаел Балак, а на вратата е железният Петер Чех.

По пътя до финала Челси се справя с Хъл Сити и Лестър, за да преодолее след това Ливърпул с 2:0. На полуфинала е сломен и Евертън в два мача – 2:1 и 1:0.

Тотнъм от своя страна се справя с Мидълзбро, Блекпул, а след това измъква 2:0 като гост на Манчестър Сити. На полуфинала е битката с вечния съперник Арсенал, спечелена категорично след 1:1 и 5:1.

Няколко дни преди финала обаче Авраам Грант е силно стресиран, след като получава антисемитски смъртни заплахи. Пред къщата, където живее, е поставен пакет, в който е открит мистериозен прах. Както и писмо, в което пише: „Когато отворите този плик, ще умрете много бавно и болезнено."

По същото време са отправени смъртни заплахи и към съпругата на Грант - Цуфит, която е известна телевизионна водеща в Израел.

Полицията се заема веднага със случая, но така и не става ясно кой стои зад нападките.

Шокираният Грант все пак успява да се съвземе, за да изведе Челси на „Уембли” в решителния мач срещу „шпорите” и Димитър Бербатов.
Прогнозите обаче не се сбъдват. Тотнъм успява да измъкне победата и да спечели с 2:1 след продължения. Така българският нападател печели първия си трофей в чужбина и втори в кариерата си след Купата на България с ЦСКА през 1999 година.

Челси повежда в резултата през първото полувреме след гол на Дидие Дрогба. През втората част обаче „шпорите” изравняват. След центриране в наказателното поле защитникът на „сините” Уейн Бридж играе с ръка при единоборство с Ленън. Главният съдия Марк Хосли, след консултация с единия от асистентите си, посочва бялата точка. Зад топката застава Бербатов, който успява да надхитри Петер Чех и да отбележи – 1:1. Стига се до продължения, когато бранителят Джонатан Уудгейт вкарва с глава победния гол за Тотнъм.

Бербо ликува, а Грант напуска легендарния стадион с наведена глава, тъй като трофеят се е изплъзнал изпод носа му.  "Шок за Авраам! Заплахите и уж сигурната Купа, която не спечели, го сюрпризираха повече от неприятно. За щастие първият проблем утихна, но вторият никога няма да го напусне", пишат медиите на Острова.

Престоят на израелеца в Челси приключва в края на май 2008 година. След загубения срещу Манчестър Юнайтед финал за Шампионската лига в Москва Роман Абрамович го уволнява.

Няколко месеца по-късно съпругата на Грант – Цуфит споделя пред израелска медия:  „Нещо сякаш се промени в Аврам, сякаш умираше малко по-малко, когато чу новината за уволнението си. Не мисля, че той е вярвал, че Роман ще му каже да си върви. Това разби сърцето му! Аврам и Роман не се харесваха, те се обичаха. Всички ние бяхме безкрайно благодарни, когато Абрамович даде на съпруга ми такава голяма възможност. Самата аз обаче никога не разбрах защо Роман го уволни. Може и да е бил изнервен от това, което се пишеше по вестниците. Или може би това се случи, защото Аврам нямаше реноме като футболен мениджър, а руснаците много държат на това".

През 2008 година щастието флиртува с Грант, но така и не каца на рамото му. Израелецът записва три втори места, докато е мениджър на Челси. В първенството финишира на тази позиция, изоставайки на две точки от Манчестър Юнайтед. Първо губи финала за Купата на Лигата, а след това се препъва на последното стъпало и в Шампионската лига след дузпи.

Сигурно е едно, ако поеме Левски, популярният израелец със сигурност няма да желае това да се повтори – да бъде вечно втори…
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ