Бившият футболист Сол Кембъл е направил интересно твърдение в новата си биографична книга. Според 39-годишния бранител цветът на кожата му е попречил да се превърне в дългогодишен капитан на английския национален отбор. Направилият име с Тотнъм и Арсенал защитник има 73 мача и един гол за "Трите лъва" от 1996 до 2007 година.

"Вярвам, че ако бях бял, щях да бъда капитан на Англия повече от десет години", обяснява Кембъл в новата си биографична книга.

"ФА искаше да бъде бял. Бях в сърцето на защитата и по-рано през кариерата ми бях капитан и на клубния си отбор. Не мисля, че това бе невъзможно, ако те го са искаха. Според мен в основата бяха феновете."

"Изглежда е нормално да имаш чернокож или от смесена раса за капитан в националния тим до 18 години и при младежите, но не и на най-високо ниво. Това е таванът, въпреки че никой не се наемал да го каже публично. Колкото повече мачове записвах, толкова повече се отдалечавах от капитанската лента", добави Кембъл, критикувайки ФА за избора на Майкъл Оуен пред него за лидер на отбора.

"Асоциацията не искаше да имам право на глас. Играех добре, борех се както на терена, така и извън него. Но това почти не правеше впечатление. Не се вписвах в представите на ФА за капитан на Англия, а направих достатъчно, за да бъда такъв. Много пъти съм се питал защо, защо не съм аз този човек... И винаги стигах до единствения отговор като причина: цветът на кожата ми!"

Article.jpg