Еквадорският национал Фелипе Кайседо обвини собствениците на ресторант в родината му в расизъм, след като бил взет за престъпник, обяви местна телевизия, цитирана от агенция “Ройтерс”.

Тъмнокожият нападател, който е съотборник на Мартин Петров и Валери Божинов в Манчестър Сити, в момента е на почивка със семейството си на тихоокеанското пристанище Гуаякил. Заедно с приятели той бил претърсен и полицията и му били изискани документи за самоличност, след като властите били повикани от собствениците на ресторант “Ел Портон”.
 
“Ако беше рус, бял и със сини очи..., тогава щяха да кажат, че е достоен бизнесмен”, заяви адвокатът на Кайседо Лус Мария Пико пред телевизионния канал “Екуависа”. – Те са го накарали да си вдигне ръцете, претърсили са го и са го третирали като престъпник.”
 
В социалистическата конституция, която наскоро бе приета в Еквадор, расовата омраза се наказва с до три години затвор. Управата на ресторанта се оправдала с викането на полиция заради молба на клиент и повишената престъпност в района на Гуаякил в последните седмици./БЛИЦ