Съперникът на България в квалификационна Група "G" за Евро 2012 Англия успя да победи с 2:1 Дания, след като изоставаше в резултата. Контролата се игра в Копенхаген пред 21 523 зрители.

Селекционерът на Англия Фабио Капело се довери на вратата на Джо Харт, а в защита играха Глен Джонсън, Майкъл Доусън, Джон Тери и Ашли Коул. Пред бранителите действаха младият халф на Арсенал Джак Уилшър като това бе първи мач за него като титуляр за "А" тима на Англия. Пред таланта като офанзивен халф действаше Франк Лампард, който за първи път бе с капитанската лента на "трите лъва". По крилата атакуваха Тио Уолкът (по дясното) и Джеймс Милнър (по лявото). В нападение си партнираха Уейн Рууни и Дарън Бент. За Дания на върха на атаката бе играещият във Висшата лига с екипа на Арсенал Никлас Бендтнер, а с изявите си в срещата впечатли младият офанзивен халф Кристиан Ериксен от Аякс.

Защитникът на Ливърпул Даниел Агер даде преднина на домакините още в 8-ата минута. Само 120 секунди по-късно обаче избраниците на Капело изравниха. Разписа се Дарън Бент, който започна титуляр в атака заедно с Уейн Рууни. Пълният обрат за Англия стана факт в 68-ата минута. Заменилият Рууни в началото на второто полувреме Ашли Йънг наказа Томас Сьоренсен след центриране на бранителя Глен Джонсън - 1:2.

Срещата започна отлично за избраниците на Мортен Олсен. В 8-ата минута 18-годишният Ериксен центрира, а Даниел Агер вкара с глава - 1:0. Радостта на домакините обаче беше кратка. В 10-ата минута Дарън Бент изравни с удар от близко разстояние след като получи топката по земя от Уолкът и от близко разстояние реализира.

В 20-ата Бент бе близо до ново попадение, но този път не успя да отбележи. В 34-ата талантът от Аякс Кристиан Ериксен за малко да накаже Англия. Ударът му обаче срещна гредата на вратата, пазена от Джо Харт.

Малко преди почивката Франк Лампард прати топката в мрежата на домакините, но бе зад защитата и попадението не бе зачетено. В последните секунди на първата част пък съвсем малко не достигна на Агер да засече топката в мрежата зад Харт след центиране от фаул.

В началото на второто полувреме с пропуск се отчете Ашли Йънг. В 56-ата Бент шутира с левия крак, но в аут. Две минути след това пред неспиращия да тормози отбраната на Дания Бент се откри още една възможност, но този път той бе блокиран от бранител на датчаните. В 64-ата Харт спаси опасен шут на Денис Ромедал. Това бе най-чистото положение за гол, открило се за домакините след почивката.

Четири минути по-късно Ашли Йънг се разписа, след като бе изведен от Глен Джонсън и наказа Сьоренсен за крайното 2:1. За съотборника на Стилиян Петров в Астън Вила това бе първо попадение за националния отбор на Англия. Малко преди края Йънг можеше отново да отбележи, но пропусна. /БЛИЦ

ДАНИЯ - АНГЛИЯ 1:2
1:0 Даниел Агер (7), 1:1 Дарън Бент (10), 1:2 Ашли Йънг (68)

Съставът на Англия: 1.Джо Харт, 2.Глен Джонсън, 5.Майкъл Доусън (60-14.Гари Кейхил), 6.Джон Тери, 3.Ашли Коул (81-16.Лейтън Бейнс), 8.Франк Лампард (46-19.Гарет Бари), 4.Джак Уилшър (46-18.Скот Паркър), 7.Тио Уолкът (67-17.Стюърт Даунинг), 11.Джеймс Милнър, 10.Уейн Рууни (46-20.Ашли Йънг), 9.Дарън Бент