ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Поведението на аржентинския вратар Емилиано Мартинес по време на дузпите във финала на Мондиал 2022 ще доведе до спешна промяна в правилата.

Именно това ще бъде една от основните теми, по които ще се вземе решение през месец март на ежегодната среща на Международния борд на футболните асоциации (IFAB), който взима решенията за промяна в правилата на футбола, пише "Сън".

В IFAB считат, че на вратарите трябва да се забрани по нечестен път да разсейват изпълнителите на дузпите с използването на различни прийоми.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Най-пресният повод за настъпване на такава промяна е поведението на Мартинес в победния за Аржентина финал на Мондиал 2022 срещу Франция. "Гаучосите" спечелиха след дузпи. Аржентинският страж първо забави изпълнението на Кингсли Коман, искайки от съдията да провери разположението на топката върху бялата точка, а след това спаси удара на френския национал.

Преди изпълнението на Орелиен Чуамени Емилиано Мартинес излезе пред вратата с топка в ръце и я хвърли към границата на наказателното поле. По този начин допълнително увеличи времето, през което Чуамени е под напрежение преди изпълнението на дузпа. Вратарят получи жълт картон, но подходът му явно свърши работа. Играчът на Реал (Мадрид) явно се поддаде на стреса и стреля встрани от вратата.

Сега ФИФА и IFAB са преценили, че аржентинския страж е прекалил с психологическите номера. Заедно с него като майстори на тези прийоми са посочени още Андрю Редмейн (Австралия) и Андрис Ноперт (Нидерландия). Сега отговорниците за промените в правилата на футбола ще направят така, че вратарите повече да не могат да влияят на изпълнителите на дузпите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК