Арсен Венгер ще ръководи Арсенал в мач №1000 днес, когато тимът гостува на Челси в среща от 31-ия кръг на английската Висша лига. Когато френският спец бе назначен през 1996 година, тогава "топчиите" наричаха "Хайбъри" свой дом и лидер бе Иън Райт. От тогава до сега "артилеристите" са спечелили три шампионски титли, четири купи на Англия и са се класирали 16 пъти за Шампионската лига.

Този път обаче сблъсъкът за Венгер е и повече от особен. Не само заради юбилейния си мач. Тимът на френския спец преследва първи трофей от 9 години насам. И пътят към него минава с победа над лидера Челси. Проблемите в средата на терена продължават с контузените Аарон Рамзи, Мезут Йозил и Джак Уилшър. Съществува възможност обаче Ким Калстрьом да попадне в състава.

"Сините" пък влизат в двубоя с високо повдигнато самочувствие след класирането си на 1/4-финал в Шампионската лига. И това след загубата с 0:1 от Астън Вила в миналия кръг, когато лондончани завършиха и с 9 човека.

Очаква се португалецът да заложи в защита на Давид Луис, докато Ашли Коул продължава да лекува контузия в коляното. Бразилците Вилиан и Рамиреш са аут заради наказания.

Предстои много интересен сблъсък не само заради постижението на Венгер. Преди мача двамата отново се захапаха, а по-рано през сезона Специалния определи колегата си за Специалист по провалите.


Челси - Арсенал
Пряко по Диема от 14:45 часа
Лондон, Стамфорд Бридж
Съдия: Андре Маринър

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Челси:
Чех, Иванович, Кейхил, Тери, Аспиликуета, Лампард, Матич, Шюрле, Оскар, Азар, Ето'о
Наказани: Рамиреш, Вилиан
Контузени: Коул, Ван Хинкел

Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косчилни, Гибс, Артета, Фламини, Касорла, Окслейд-Чембърлейн, Подолски, Жиру
Наказани: няма
Контузени: Диаби, Уолкот, Мияичи, Йозил, Рамзи, Уилшър

МЕНИДЖЪРИТЕ
ЖОЗЕ МОУРИНЬО:
"Поздравявам Венгер за постижението, както и клуба му. То нямаше да бъде възможно, ако те не бяха фантастичен клуб по начина, по който подкрепя мениджъра си, особено в тежките моменти, които не са малко. Няма значение, че не съм губил от него. Тази статистика е без значение. Мачът си е мач. Става въпрос за отбор срещу отбор, а не за мениджър срещу мениджър", коментира Моуриньо.

АРСЕН ВЕНГЕР: "Нещото, което прави интересно първенството тази година, е, че Манчестър Сити, Челси, Ливърпул и Арсенал се борят за титлата. Ще бъде глупаво, ако някой от тези четири тима каже, че това не е така. Не искам да говоря за Моуриньо. Ще запазя мнението за себе си. В събота представлявам моя клуб, а не себе си. Чувствата ми нямат отношение към това, което предстои. Винаги съм се стремял към трофеи с Арсенал. Разполагаме с чудесни играчи и вярвам, че можем да постигнем желаните цели", коментира Венгер.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Жозе Моуриньо никога не е губил от Арсен Венгер - 5 победи, 5 равенства;
* Арсен Венгер ще запише мач номер 1000 начело на Арсенал - 572 победи, 235 равенства, 192 загуби;
* През този сезон Арсенал два пъти не е успявал да вкара гол на Челси - 0:0 във Висшата лига и 0:2 за Купата на Лигата, като и двата мача са на "Емиратс";
* За първи път с мениджър Жозе Моуриньо Челси има толкова малко точки - 66, след 30 изиграни мача, но пък това е петото най-добро постижение за тима в шампионата;
* Челси има най-добрата домакинска статистика с 41 точки и са единствения тим без поражение в първенството;
* Арсенал държи рекорда за най-добър гост с 29 точки.