Спортинг Хихон изненадващо успя да измъкне точка у дома срещу шампиона Барселона след 1:1 в среща от 23-ия кръг на испанската Примера дивисион. По този начин тимът от Хихон спря два рекорда на "каталунци" - за най-много поредни победи в шампионата и за най-много поредни шампионатни успехи като гост. До преди този мач тимът на Барса бе постигнал победи в 16 поредни кръга и бе спечелил всичките си 10 гостувания в Примера от началото на сезона.

Наставникът на "каталунците" Хосеп Гуардиола не заложи на обичайния си титулярен състав и включи сред стартовите 11 имената на Хавиер Маскерано и Ибрахим Афелай. Мачът на "Ел Молинон” започна с очакван натиск на гостите от Барселона, които мачкат всеки свой съперник от доста време насам. "Каталунците” владееха инициативата и не даваха на съперника да играе много с топката, но в същото време и не създаваха сериозни опасности пред вратата на домакините.

В 16-ата минута Давид Барал от Спортинг направи самостоятелен пробив по лявото крило, след което навлезе в наказателното поле на Барса, финтира последнователно Жерар Пике и Габриел Милито, след което с прекрасен диагонален изстрел прати топката в долния десен ъгъл на вратата за 1:0.

До края на полувремето възпитаниците на Хосеп Гуардиола се опитаха да реагират и да отвърнат подобаващо на това попадение, но единсвеното по-опасно положение бе един удар от малък ъгъл на Андрес Иниеста, но той бе спасен с вещина от вратаря на Спортинг Куеяр. В крайна сметка тимовете се прибраха напочивка в съблекалните при резултат 1:0 за Спортинг.

След почивката играчите на Барса установиха тотален натиск, като обсадиха вратата на домакините с единствената цел да стигнат до попадения, които да обърнат резултата. В 53-ата минута Лионел Меси бе близо до изравняването, но ударът му от 5 метра бе спасен от вратаря на Споиртинг Куеяр.

Последваха още няколко решаващи намеси на стража на тима от Хихон след удари на Меси, Дани Алвеш и Шави. Все пак вратарят капитулира в 80-ата минута, когато Меси даде пас по конец към Давид Вия, който навлезе в наказателното поле на домакините от Хихон и копна топката, за да прехвърли Куеяр и да изравни за 1:1. След попадението нападателят на "каталунците” не се зарадва, показвайки на всички, че е тръгнал към големия футбол именно като юноша на Спортинг Хихон. И след това попадение Барса продължи да атакува в заключителните десетина минути.

В 87-ата минута "каталунците” бяха адски близо до победен гол, след като Меси се измъкна от опеката на бранител в наказателното поле на домакините и стреля, а ударът му бе неточен. Въпреки това Педро можеше да засече топката отблизо и да я прати във вратата, но не успя да вгорчи за втори път в мача живота на вратаря Куеяр.

Съдията даде 5 минути продължение на срещата, но и в тях Барса не успя да стигне до така желания гол и така прекъсна серията си от 16 поредни победи в Примера дивисион.

Въпреки ремито Барса събра 62 точки и увеличи преднината си на върха на 8 точки пред Реал (Мадрид), който утре гостува на един от най-силните домакини този сезон Еспаньол. /БЛИЦ

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН, 23 КРЪГ
На 12 февруари (събота)
Атлетико (Мадрид) – Валенсия 1:2
1:0 Рейес (3), 1:1 Хоакин (41), 1:2 Хоакин (86)

Спортинг (Хихон) – Барселона 1:1
1:0 Барал (16), 1:1 Вия (79)

23:00 часа Расинг (Сантандер) – Севиля (ТВ +)
Баланс: 67 мача, 24 победи за Расинг (Сантандер), 16 равенства, 27 победи за Севиля

На 13 февруари (неделя)
18:00 часа Реал Сосиедад – Осасуна (Филм +)
Баланс: 55мача , 27 победи за Реал Сосиедад, 11 равенства, 17 победи за Осасуна

18:00 часа Еркулес – Сарагоса
Баланс: 27 мача, 7 победи за Еркулес, 11 равенства, 9 победи за Сарагоса

18:00 часа Малага – Хетафе
Баланс: 9 мача, 4 победи за Малага, 1 равенство, 4 победи за Хетафе

18:00 часа Леванте – Алмерия
Баланс: 3 мача, 2 победи за Леванте, 1 победа за Алмерия

20:00 часа Депортиво (Ла Коруня) – Виляреал (ТВ +)
Баланс: 23 мача, 10 победи за Депортиво (Ла Коруня), 4 равенства, 9 победи за Виляреал

22:00 часа Еспаньол – Реал (Мадрид) (ТВ +)
Баланс: 151 мача, 35 победи за Еспаньол, 28 равенства, 88 победи за Реал (Мадрид)

На 14 февруари (понеделник)
22:00 часа Майорка – Атлетик (Билбао) (Филм +)
Баланс: 31 мача, 10 победи за Майорка, 6 равенства, 15 победи за Атлетик (Билбао)

Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Примера дивисион.

ПЪЛНОТО КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН