Треньорът на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо ще получи престижната награда "Фернандо Сороменьо" от португалската асоциация на спортните журналисти (CNID) за заслуги към футбола в страната.

Церемонията по награждаването ще се състои в хотел Пестана Палас в Лисабон този петък, след което предстои пресконференция. Това е най-високото отличие на CNID, което за първи път се връчва през 1967 година.

49-годишният специалист започва треньорската си кариера в Бенфика през 2000 година, а малко след това триумфира с Порто в турнира за Купата на УЕФА и в Шампионската лига. Следват авантюрите му с Челси и Интер, за поеме Реал (Мадрид) през 2010-а.

Конкретно за престижната награда - Фернандо Монтейро де Кастро Сороменьо е португалски и анголски журналист, писател и етнолог. Представител е на неореализма, известен като "Бащата на анголския роман". Признат е за един от класиците на анголската литература. Роден е на 31 януари 1910 година в пристанищния град Чинде (Мозамбик) и умира на 18 юни 1968 в Сао Пауло, Бразилия.