Бившият селекционер на националния отбор Любо Пенев е вариант за треньорския пост на кипърския гранд Омония (Никозия). Специалистът в момента е в Испания, но чрез мениджъри поддържа постоянен контакт с хората от управата на кипърския клуб, твърди БТА.

Омония в момента е на шесто място с 15 точки, а преди няколко дни старши треньорът Костас Каяфас подаде оставка. Големият съперник АПОЕЛ е на върха с 25 точки, следван от АЕК Ларнака с 23.

Днес "зелено-белите" играят най-горещото дерби на островната държава срещу АПОЕЛ Никозия, но ще бъдат водени от бившия централен защитник Акис Йоаким, който е помощник-треньор.

Омония от пет години насам не е ставал шампион на страната, а в последните три изпадна и в сериозна финансова криза, която се отрази на селекцията. По-голямата част от приходите на клуба бяха насочени за погасяване на стари задължения.

Шансовете на Пенев днес се увеличиха, след като двама от сериозните претенденти за поста отклониха офертите, които са им отправени. Единият е Марио Беен - холандски специалист, работил във Фейенорд, НЕК Ниймеген и белгийския Генк. Другият е Мацей Скоржа - поляк, който до юни беше начело на Лех Познан, а два пъти е бил помощник-треньор и на националния отбор на своята страна.

Българските треньори в Омония имат огромна част в историята на клуба, като общо 17 българи са били начело на "зелено-белите". Първият е легендата на ЦСКА Нако Чакмаков през 1960-а, а последният е Аспарух Никодимов през 2000-ата.