Националният отбор на Чехия отказа участва в предстоящия утре мач срещу Шотландия от Лигата на нациите. Само преди ден тимът на Ярослав Шилхави победи Словакия с 3:1 като гост в среща от Група 2 на Лига „Б“.

В понеделник предстоеше двубоят с шотландците в Оломоуц, но стана ясно, че целият чешки тим е разпуснат. Причината – двама заразени с COVID-19 от спомагателния екип на националния отбор. Единият е дал положителна проба в Прага, а другият в Братислава.

Решението за разпускането на отбора е взето от националния здравен инспектор Мартина Марешова, която се опасява, че заразата и сред останалите членове на делегацията на отбора.

Веднага, след като е станало ясно, че има втори заразен в щаба на чешките национали Славия (Прага), Спарта (Прага) и Виктория (Пилзен) са отзовали своите играчи.

Шотландската футболна федерация изрази учудването си от решението на чешките си колеги и обяви, че ще чака решението на УЕФА относно мача. Не е ясно дали срещата ще бъде отложена или на „гайдарите“ ще бъде присъдена служебна победа заради сгъстената програма на международния футболен календар зарази пандемията от коронавирус и принудителната няколкомесечна пауза.

Преди да стартират мачовете от Лигата на нациите УЕФА обяви, че при случаи на COVID-19 срещите ще се играят, ако отборите имат на разположение 13 играчи, сред които да е и резервен вратар.