Италианската футболна асоциация наложи много тежко наказание на цели 25 юноши на торинския гранд Ювентус. Младите футболисти от отбора до 15 години няма да играят 1 мач, тъй като са изпълнявали песни с антинеаполитанско съдържание.

Това се е случило на 11 юни по време на мач от Финалната четворка на първенството U15 на Италия, в който Ювентус победи Наполи с 3:0 и се е класира за финала. 

В доклада на делегата се пише, че "на път за съблекалнята 15-годишните таланти на Ювентус- титуляри, резерви и хората извън групата за мача, са пели песни, силно оскърбителни за противниковия отбор, за феновете му и за самия град Неапол".

Един от футболистите Лучано Писапия пък публикувал случката в своя акаунт в социалната мрежа "Инстаграм". Отговорникът за етичното поведение към италианската федерация поискал три мача наказание за него и по два за останалите футболисти. В крайна сметка официалното наказание е 1 мач спиране на правата за всички. 

От Ювентус пък признаха вината си и заявиха, че провинените ще получат специални часове в училището, където учат по толерантност, уважение и зачитане на достойнството на противника. Също така торинци се ангажираха да им раздадат и дискове с обучение в тази насока, както и да помогнат в превъзпитанието на младежите.

Иначе във финала от въпросния турнир Ювентус падна от Интер (Милано) с повече от категоричното 0:5.