Специално и много емоционално видео е станало причина за запазването живота на Пол Гаскойн. Легендарният футболист призна, че лентата, на която имало записани изявления от близките и приятелите, сред които и сър Алекс Фергюсън, било в основата на спасението му. Това призна бившият английски национал в изповедта си след излизането от клиниката за алкохолици в Аризона. “Беше разтърсващо. Особено когато видях сър Алекс да казва, че всички в Юнайтед ми стискат палци”, призна Гаскойн.
Бившият английски национал Пол Гаскойн обяви, че е бил с единия крак в гроба, когато организмът му не е понесъл процеса на детоксикация по време на лечението му от зависимости.

45-годишният Гаскойн беше в клиника във Финикс (САЩ), след като за пореден път се отдаде на пристрастеността си към алкохола. В събота Газа се завърна в Англия и разкри колко сериозно е било положението му.“Лекари, които са прекарали цялата си карира в лечение на алкохолици, обявиха, че моят случай е най-тежкият, който са виждали. Тъпчеха ме с лекарства повече от всеки друг пациент, разказа Гаскойн пред “Сън”. - Трима доктори не вярваха, че ще оцелея. В продължение на три дни бях на ръба. Това ме мотивира, за да не позволя подобно нещо да ми се случи отново. Преминах през смъртта. Все едно бях мъртъв. Знаех, че вървя по лош път, но не осъзнавах колко е зле. Приличах на ходещ труп. Бях същинска развалина.”