Тази вечер един срещу друг ще се изправят двамата велики мениджъри – Сър Алекс Фъргюсън и Арсен Венгер. През годините двамата са се срещали много пъти, но освен футболните битки, Сър Алекс и Венгер ще останат в историята и със словесната си война. Ето част от историята между мениджърите на Манчестър Юнайтед и Арсенал

28 септември 1996 година
Вицепрезидентът на Арсенал Дейвид Дийн и Арсен Венгер се договарят френският специалист да подпише договор с клуба. На следващия ден в “Ивнинг Стандарт” излиза заглавие: “Арсен, кой? Припомняме, че той е французин и идва от японския клуб Нагоя Грампус”

16 ноември 1996 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 1:0
(Уинтирбърн (63-авт)
Първа среща. Мощният по това време Манчестър Юнайтед не е толкова настоятелен в атаките си. Впрочем Арсенал сам се бие в тази среща.

3 април 1997 година
Първата кавга. “Календарът в Англия е направен така, че Манчестър Юнайтед да спечели всичко”, отговаря Венгер на искане на Сър Алекс да бъде отложен двубой за края на годината, тъй като “червените дяволи” играят на ½-финал в Шампионската лига. “Той е новобранец, би трябвало да дава мнение само за японския футбол”, отвръща Сър Алекс.

9 ноември 1997 година
Арсенал – Манчестър Юнайтед 3:2
(Анелка (7, 27), Плат (83); Шерингам (33, 41)
Първа победа за Венгер. Тя идва в третия мач между двамата, като двубоят е доста интересен и напрегнат. Победата за “артилеристите” донася Дейвид Плат с красив гол в 83-ата минута.

14 март 1998 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 0:1
Овермарс (79)
Арсенал постига важна победа на “Олд Трафорд”, а в края на сезона още по-важната шампионска титла. Наглецът от Япония се оказва добър треньор, успява да надхитри самия Сър Алекс Фъргюсън, който по това време се счита за непокътната скала.

11 и 14 април 1999 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 0:0
Арсенал – Манчестър Юнайтед 1:2
(Бергкамп (69); Бекъм (17), Гигс (109)
Два знаменити полуфинала за ФА Къп. Преиграването на стадиона на Арсенал идва след опустошителна 120-минутна битка в първия мач на “Олд Трафорд”, която завършва 0:0. В преиграването Рой Кийн е изгонен в 74-ата минута при резултат 1:1. Победното попадение е дело на Райън Гигс в 109-ата минута, който тръгва от центъра на терена и минава не един противник от Арсенал.

^^22 август 1999 година
Арсенал – Манчестър Юнайтед 1:2
(Люнгберг (41), Кийн (58, 88)
Победа на Манчестър Юнайтед на терена на съперника след два гола на Рой Кийн. С успеха “червените дяволи” доказват още веднъж тоталното превъзходство, което имат не само в Англия, а и в Европа.

1 октомври 2000 година
Арсенал – Манчестър Юнайтед 1:0
(Анри 30)
Единствен и феноменален гол на Тиери Анри. Нападателят вкарва гол шедьовър от над 22 метра. Всички останали събития на терена са второстепенни след подобно изпълнение на Анри.

25 февруари 2000 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 6:1
(Йорк (3, 18, 22), Кийн (26), Солскяер (38), Шерингам (90); Анри (16)
Цялата защита на Арсенал в състав Лужни, Степановсд, Гриманди и Ашли Коул, е определена за една от най-лошите в цялата история на клуба. Четиримата бяха разпилени от противника, лесно и просто. Резултатът на таблото говори сам по себе си в такъв случай.

25 ноември 2001 година
Арсенал – Манчестър Юнайтед 3:1
(Люнгберг (48), Анри (80, 85); Скоулс (14)
Арсенал си връща за унижението с 1:6, а вратарят на Манчестър Юнайтед Фабиен Бартез прави може би двете си най-ужасни грешки в кариерата. В рамките на пет минути подарява два пъти топката на Анри, който е безпощаден.

8 май 2002 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 0:1
(Вилтор 57)
Арсенал пристига на “Олд Трафорд” като шампион. Домакините обаче не правят нищо, за да стигнат поне до точката и по този начин остават на трето място в крайното класиране. “Артилеристите” празнуват първото си място на “Олд Трафорд” за жалост на местните фенове.

15 февруари 2003 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 0:2
(Еду 34, Вилтор 52)
Мач от петия кръг за Купата на Англия. Гигс прави една от запомнящите си грешки, като подарява топката на съперника и Еду открива резултата, а Вилтор прави 2:0. След този мач Сър Алекс хвърля бутонката в лицето на Бекъм, а кариерата на Спайс Бой на “Олд Трафорд” окончателно приключва.

21 септември 2003 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 0:0
В последната минута на двубоя Рууд ван Нистелрой пропуска спорна дузпа. След заседание на Дисциплинарната комисия четирима футболисти от Арсенал получават сериозни наказания, а клубът е санкциониран с 275 хиляди паунда. “Това бе най-лошото, което съм виждал в спорта”, казва след двубоя Сър Алекс. “Според някои, може би щеше да бъде правилно, ако ни бяха поставили до стената и ни бяха разстреляли”, отвръща Арсен Венгер.

^^24 октомври 2004 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 2:0
(Ван Нистелрой (73-д), Рууни 90)
Кулминацията между двата отбора. Арсенал няма загуба в 49 мача подред, но е спрян на “Олд Трафорд”. “В тунела Венгер е нападал моите играчи, викал им е мошеници. Арсенал е най-лошият отбор за всички времена”, казва Сър Алекс.

„Всички бяха много изнервени. Момчетата, които стояха най-отпред от двата лагера, стояха лице в лице. Тогава един от охраната на Юнайтед дойде и удари нашия организатор на пътуванията в носа. В този момент се разрази истинска касапница в тунела. В един момент парче пица прелетя над главата ми и тресна Фърги (Сър Алекс Фъргюсън) точно в муцуната. Ударът отекна в тунела и всички престанаха да се бият. Стана тихо. Сър Алекс беше бесен. Помислих си, че всеки момент ще изригне. Той обаче влезе в съблекалнята на Юнайтед псувайки и чистейки палтото си от парчетата храна. Само това парче пица беше причината боят да престане. И двете страни разбраха, че са стигнали прекалено далеч”, припомня си бившият играч на Арсенал Ашли Коул.

1 февруари 2005 година
Арсенал – Манчестър Юнайтед 2:4
(Виейра (8), Бергкамп (36); Гигс (18), Роналдо (54, 58), О* Шей 89)
Старите познайници Кийн и Виера започнат спора си още преди началото на мача, пред съблекалните. Арсенал повежда на два пъти, но благодарение на двата гола на 19-годишния Роналдо Манчестър постига победа на “Хайбъри”. Тогава португалецът, който прилича на малко пони от цирк се превръща в страхотна сила.

21 май 2005 година
Арсенал – Манчестър Юнайтед 0:0/5:4 след дузпи
В съвършено скучен мач Арсенал изглеждаше по-добрият отбор, но победител бе Манчестър Юнайтед. С тази победа Арсенал завоюва последният си трофей – Купата на Англия. След това тимът достига до няколко финала, но никога не е победител, както и все още не може да се добере до върха в първенството.

^^21 януари 2007 година
Арсенал – Манчестър Юнайтед 2:1
(Ван Перси (83), Анри (90); Рууни 53)

Арсенал се намира в чудесна форма и не се спира дори пред бъдещия шампион. Леман е истински герой, като спасява няколко сериозни удара. Ван Перси вкарва гол, но след това чупи костица на ходилото на левия си крак и е извън терените за дълго време.

13 април 2008 година
Манчестър Юнайтед – Арсенал 2:1
(Роналд (54-д), Харгрийвс (72); Адебайор 48)
Още една победа за Манчестър Юнайтед. Адебайор вкарва за Арсенал, като това не е първият му гол на “Олд Трафорд”. Феновете май вече са забравили откога Харгрийвс не е вкарвал попадение от наказателен удар.