ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Светът на футбола в събота се раздели с една от най-големите легенди на най-популярния спорт. Сър Боби Чарлтън почина само десет дни, след като отпразнува своя 86-и рожден ден. Чарлтън ще остане в спомените на феновете със своята скромност и убийствените удари с двата крака, донесли десетки голове в полза на Манчестър Юнайтед и националния отбор на Англия. Той е един от осемте играчи в историята на футбола, които през кариерата си са печелили КЕШ, световното първенство и "Златната топка".

В последните три години Боби Чарлтън се бореше с деменция, болестта, която се превърна в бич за състава на „трите лъва“, спечелил световната титла през 1966 г. От същото заболяване починаха по-големият брат на Чарлтън – Джаки, Ноби Стайлс, Мартин Питърс и Рей Уилсън. Всички тези футболни легенди напуснаха този свят през последните пет години. В момента единственият жив световен шампион от Мондиал`66 е Джеф Хърст – авторът на хеттрик за победата с 4:2 над ФРГ на финала.

Сър Робърт Чартън се ражда на 11 октомври 1937 г. в миньорското селце Ашингтон (графство Нортъмбърленд). От страна на майка му Сиси негови чичовци са легендите на Лийдс Джак Милбърн, Джордж Милбърн и Джим Милбърн, както и дългогодишният играч на Лестър Стан Милбърн. Братовчед на майка му е бившият английски национал и легенда на Нюкасъл Джаки Милбърн.

През 1953 г. още като ученик Боби се присъединява към Манчестър Юнайтед. Година по-късно вече е професионален футболист, а на 18-годишна възраст дебютира за „червените дяволи“ през октомври 1956 г. срещу Чарлтън и в края на сезона ликува с шампионската титла. Две години след това настъпва повратен момент не само в кариерата на Боби Чарлтън, но и в историята на Манчестър Юнайтед.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

На 6 февруари 1958 г. при връщането на тима от мач срещу Цървена звезда на летището в Мюнхен се случва истинска трагедия. Самолетът на „червените дяволи“ катастрофира на замръзналата писта и се запалва. Вследствие на трагедията загиват 23 човека. Сред тях са осем футболисти от състава, наричан на Острова „Бебетата на Бъзби“.

Боби Чарлтън е сред оцелелите, но инцидентът оставя голям белег в душата на футболиста. Остава в болница за една седмица и след това се връща у дома в Ашингтон, за да се възстанови. Футбол с кварталните хлапета му помага да преодолее болката от загубата на съотборниците и да се върне на терена. На 20-годишна възраст той е призван да стане лидер на възкръсналия от пепелта на мюнхенското летище Манчестър Юнайтед, който през следващите десет години ще спечели две шампионски титли, два пъти ще триумфира с Къмюнити шилд, веднъж ще вдигне ФА Къп и ще завоюва КЕШ през 1968 г.

Чарлтън носи екипа на „червените дяволи“ в периода 1956-73 г. Мнозина свързват успехите на тима от това време с Джордж Бест. Легендарният северноирландец обаче винаги е признавал, че Боби Чарлтън е основната фигура в отбора.

„Никога не съм виждал футболист, който с такава лекота да се справя със съперниците. Аз често използвах скоростта си, за да се измъкна, но Боби сякаш го правеше без никакво усилие. Когато стигнеше на 30 метра от вратата следваше убийствен удар, който беше неспасяем за вратарите“, разказва приживе Джордж Бест.

В днешни времена думата „лоялност“ във футбола започва да изчезва. Боби Чарлтън обаче е олицетворение на най-силното значение на тази дума. С екипа на Манчестър Юнайтед той поставя рекорди, които ще бъдат подобрени десетилетия по-късно. Едва на финала на Шампионската лига през 2008 г. Райън Гигс ще задмине постижението му от 758 мача за Юнайтед. През 2017 г. Уейн Рууни ще счупи рекорда му от 249 гола за клуба. През 2015 г. Рууни вкарва 50-ия си гол за националния отбор на Англия, за да измести Боби Чарлтън от първото място в реализаторската листа на „трите лъва“.

Не трябва обаче да се забравя, че Рууни е нападател, а Боби Чарлтън е играел в полузащитата. При това с топки, които в сравнение с модерните си аналози повече приличат на медицински топки. Не само по външен вид, но и по тежест, особено при дъжд.

След като напуска „Олд Трафорд“ през 1973 г. Чарлтън прекарва два сезона като футболист и играещ мениджър на Престън. Играе за кратко в Ейре и след това става част от управата на Уигън, където има кратък престой като временен треньор. През лятото на 1984 г. става директор в Манчестър Юнайтед, а десет години по-късно получава рицарско звание от кралица Елизабет II.

През 2016 г. „червените дяволи“ кръщават една от трибуните на „Олд Трафорд“ на негово име. Това е само едно от признанията, които клубът прави на своята легенда. Боби Чарлтън е увековечен пред стадиона на Юнайтед на статуя, на която е с бившите си съотборници Джордж Бест и Денис Лоу. Бившият халф и приносът му никога няма да бъдат забравени от феновете на Манчестър Юнайтед. Не са малко английските деца, които през 60-те и 70-те години на ХХ век са кръстени в чест на Чарлтън. Един от феновете на „червените дяволи“, предприели подобен ход е Тед Бекъм, който също кръщава известния си син на любимия си футболист. Второто име на Дейвид Бекъм е Робърт.

Освен футбола, Боби Чарлтън има и друга забележителна история. Семейната – продължила 64 години. Година след трагедията на летището в Мюнхен футболната звезда се запознава с Норма Бол на ледена пързалка. През 1961 г. двамата се женят. Резултат от брака им са две дъщери – Сюзан, която през 90-те години е синоптичка в телевизия ВВС, и Андреа. Синът на Сюзан е кръстен на именития си дядо – Робърт. Именно Норма е човекът, който през 2020 г. съобщи пред целия свят, че съпругът ѝ има деменция.

Боби и Норма са хора, които странят от шума, въпреки че той е с ореола на световна звезда и английски герой след спечелването на световната титла през 1966 г. Силата на връзката им добре известна на всички ги познават, въпреки че именно тя е причината за голям раздор във фамилията.

Боби Робсън рядко говори за причините, довели до скарването с брат му Джак. Предполага се, че в основата е неодобрението на майка им Сиси за Норма. Джак застава на страната на майка си и нарича съпругата на брат си златотърсачка. Години по-късно Джаки Чарлтън обвинява Боби, че не се е появил на погребението на Сиси. Боби Чарлтън твърди, че Норма е направила всичко възможно, за да изглади отношенията си със Сиси, но не постига успех и в крайна сметка носителят на „Златната“ топка за 1966 г. се отчуждава от роднините си.

През годините Боби Чарлтън твърди, че брат му е направил голяма грешка с твърденията си за Норма. В книгата си, издадена през 2007 г., той пише за Джак: „Просто не искам да го виждам“. Той дори не се появява на погребението на Джаки през 2020 г. Пред обществото двамата успяват да се държат достойно, когато се случи да бъдат заедно. През 2008 г., когато ВВС награждава Боби Чарлтън за цялостен принос към спорта, призът е връчен от Джаки, който заявява: „Боби Чарлтън е най-великият футболист, който съм виждал. Освен това е мой брат!“. През 2018 г. братята са заснети заедно един до друг по време на погребението на бившия си съотборник в националния отбор Рей Уилсън.

През целия си живот Боби Чарлтън остава един от най-уважаваните английски футболисти по целия свят. Феновете, дори и тези на съперниците, го обичат заради неговата скромност и отзивчивост. Статуята пред „Олд Трафорд“ и името на южната трибуна винаги ще напомнят за голямото му влияние в историята на „червените дяволи“. Едно е сигурно – Манчестър Юнайтед нямаше да бъде същия клуб без Боби Чарлтън. Дори и починал, той си остава сърцето, което бие в центъра на великия английски клуб.

БОБИ ЧАРЛТЪН
Роден на 11 октомври 1937 г. в Ашингтън
Починал на 21 октомври 2023 г.

ФУТБОЛНА КАРИЕРА
Юноши
Ийст Нортъмбърланд Скуулс
Манчестър Юнайтед

Професионалист
1956-73 г. Манчестър Юнайтед – 606 мача (199 гола)
1974-75 г. Престън Норт Енд – 38 мача (8 гола)
1976 г. Уотърфорд (Ейре) – 3 мача (1 гол)
1978 г. Нюкасъл КБ Юнайтед (Авл) – 1 мач
1980 г. Пърт Адзури (Авл) – 3 мача (2 гола)
1980 г. Блектаун Сити (Авл) – 1 мач (1 гол)

Национален отбор
1953 г. Англия (ученици) – 4 мача (5 гола)
1954 г. Англия (юноши) – 1 мач (1 гол)
1958-60 г. Англия (младежи) – 6 мача (5 гола)
1958-70 г. Англия – 106 мача (49 гола)

Треньорска кариерата
1973-75 г. Престън Норт Енд
1983 г. Уигън

УСПЕХИ
На клубно ниво
Манчестър Юнайтед (юноши)
ФА юношеска купа: 1954, 1955, 1956

Манчестър Юнайтед
Шампион: 1957, 1965, 1967
ФА Къп: 1963
Къмънити Шилд: 1965, 1967
КЕШ: 1968

На национално ниво
Световно първенство: шампион (1966)
Европейско първенство: бронзов медал (1968)

Индивидуални награди (част от тях)
Футболист на годината на Англия: 1966
Златна топка: 1966
Голмайстор на световно първенство: 1966
Идеален отбор на световно първенство: 1966, 1970
Идеален отбор на всички времена на световни първенства: 1994
Спортист на годината на Англия (цялостен принос): 2008
Награда на президента на УЕФА: 2008
Лауреус за цялостен принос: 2012