През месец юни 1987 г. един 24-годишен младеж чака с химикал и плакат в ръце пред хотел „Варшава“ в Катовице. Той тръпне заради пристигането на любимата му британска рок група „Мерилиън“, която предния ден е имала концерт в Забже. Въпросният млад мъж по това време е достатъчно популярен в Полша, тъй като е основен футболист на един от местните грандове Рух (Хожув). Става дума за защитника Валдемар Форналик. Той е сред малцината допуснати в хотела и успява да вземе автографи от своите любимци, включително и от шотландския вокалист Фиш.

Две години по-късно Рух става шампион на Полша, а през есента на 1989 година тимът от Хожув отпада от ЦСКА на 1/16-финалите на КЕШ след 1:1 у дома и загуба с 1:5 на стадион „Народна армия“. Форналик е несменяем титуляр и в двата мача.

Вече три десетилетия Фиш не е вокалист на „Мерилиън“ и има самостоятелна кариера. От 30 години отбор от Силезийското войводство не беше ставал шампион на Полша. Е, на тази серия беше сложен край!. Пиаст (Гливице) изненада всички и спечели титлата в местната Екстракласа. Това беше подпечатано след победата с 3:1 над Лех (Познан), а преследвачът Легия (Варшава) направи домакинско 2:2 със Заглембе (Любин).

Основната заслуга за спечелената титла е на треньора Валдемар Форналик. Той застана начело на Пиаст на 19 септември 2017 година, заменяйки Дариуш Вдовчик, и имаше изключително труден първи сезон. Тимът от Гливице беше пред изпадане от елита и успя да се спаси едва в последния кръг, когато беше записана победа с 4:0 над директния конкурент Нечеча.

След края на кариерата си като футболист, която протича само в Рух (1983-1994 г.), Форналик се заема с треньорството и работи начело на Полония (Битом), Гурник (Забже), Одра (Воджислав), Полония (Варшава), ГКС Белхатув, Видзев (Лодз), Рух (Хожув) и националния отбор на Полша.

Пиаст (Гливице) не е отбор с големи финансови възможности. Бюджетът на клуба е на средното ниво на полската Екстракласа. В редовния сезон тимът завърши на трето място с 53 точки, на седем зад лидерите Лехия (Гданск) и Легия (Варшава). Пиаст обаче успя да навакса изоставането си, след като от началото на година записа 12 победи в 16 мача. В плейофите бяха регистрирани шест успеха и едно равенство, докато Лехия и Легия се дънеха постоянно и се отчетоха само с по два успеха в този период.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Пиаст използва доста дефанзивна тактика 4-4-1-1. Това е добре видно от головата разлика на отбора, който с 33 допуснати гола е с най-добрата защита в Екскракласата. Трябва да се отбележи, че въпреки използваната схема от треньора Валдемар Формалик и нападението се справя много добре. Тимът от Гливице е реализирал 57 попадения през сезона, с което дели първото място по резултатност със Заглембе (Любин) и Погон (Шчечин).

В шампионския състав на Пиаст няма популярни футболисти, които да са познати на феновете от другите държави. В отбора е бившият чешки национал Михал Пападопулос, известен на привържениците с престоя си в Бундеслигата с екипите на Енерги (Котбус) и Байер (Леверкузен). Има обаче едно име, което прави впечатление на по-възрастните футболни фенове. Това е халфът Том Хейтли. 29-годишният футболист е син на бившия английски национал и бивш нападател на Милан, Монако и Рейнджърс Марк Хейтли. Като играч на шотландския тим Марк отпада от Левски в Шампионската лига през 1993 година, въпреки че вкарва два гола във вратата на „сините“ на „Айброкс“. В София Левски спечели с 2:1 с победен гол на Николай Тодоров-Кайзера в последните минути след далечен удар.

„Нашата шампионска титла е истинско чудо, също като историята на Лестър. През миналия сезон едва не изпаднахме, а освен това нямаме бюджет като големите отбори в шампионата. Постоянно се говори за успехите на баща ми. За разлика от него и дядо ми Тони (б.ред.- бивш играч на Астън Вила, Челси и Ливърпул, аз не съм нападател, а полузащитник“, коментира Том Хейтли пред „Дейли Мейл“.

Том Хейтли е част от Пиаст (Гливице) от началото на 2018 година и за година и половина има 32 мача и пет гола във всички турнири. Това е вторият му престой в Полша. Преди това играе за Шльонск (Вроцлав) в периода 2014-16 г., след като получава добри отзиви за полския футбол от бившия си съотборник в Мъдъруел Хенрик Оямаа.

Той вече има сериозни лични впечатления от шампионата в Екстракласа, а и от нравите на феновете. По време на престоя му в Шльонск преживя нахлуване на ултрасите на тима по време на тренировка, за да изразят недоволството си от слабите резултати. В сряда пък гостуването на Погон в Шчечин (0:0) беше забавено заради хвърлени факли по терена. За момента Том Хейтли е доволен от престоя си в Полша и не мисли да напуска. Още повече, че според думите му тригодишната му дъщеря Елоис се чувства щастлива в международната детска градина, която посещава.

Сега Пиаст (Гливице) ще дебютира в Шампионската лига през лятото. Полският първенец стартира в първия квалификационен кръг като непоставен. Пиаст до момента има две участия в евротурнирите. През сезони 2013/14 и 2016/17 отпада във втория квалификационен кръг на Лига Европа, съответно от ФК Карабах (Азербайджан) и ИФК Гьотеборг (Швеция). В четирите си мача в Европа тимът от Гливице все още няма победа и през това лято ще опита да постигне първия си успех на международната сцена.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ