60-годишният сърбин Зоран Джорджевич бе назначен за селекционер на националния тим на Южен Судан, съобщи официалният сайт на ФИФА.

Южен Судан е най-новата държава не само на африканската, но и на световната карта. Тя стана пълноправен член на световното футболно семейство едва в края на май 2012 г. Договорът на специалиста е за 1 година. Първото изпитание на Джорджевич и неговите момчета ще бъде на 10 юли срещу Уганда. В кариерата си сърбинът е работил още с представителните селекции на Судан, Бангладеш и Йемен. От 1982 г. Зоран се подвизава почти само в държави от Африка и Близкия Изток с две изключения, в които е начело на Трудбеник (Белград) и Тимок (Зайчар).

Това е Южен Судан
* Република Южен Судан успя да се отдели от Судан след многогодишна битка за независимост, която приключи с успешен край на 9 юли 2011 година. Столица на страната е град Джуба. Населението на Южен Судан е 13 млн. То е от негроидната раса и изповядва предимно християнство и традиционни африкански анимистически религии. Само 5% изповядват ислям. Основната група от населението са представители на нилотските народи, като динка, нуер, шилук и други.