Сърбия срази у дома Литва с 2:0 в първия си мач от квалификационна група "G" и направи първата крачка към Евро 2024 в Германия. Головете за сърбите реализираха Душан Тадич и Душан Влахович. В другия мач от групата по-рано Черна гора спечели с 1:0 срещу България в Разград.

Воденият от Драган Стойкович отбор можеше да постигне още по-убедителна победа на стадион "Райко Митич", но се задоволи само с два гола в противниковата врата.

В 14-ата минута Душан Тадич подаде към Душан Влахович, пред когото се откри добра възможност и стреля, но право в ръцете на Барткус. Две минути след това Филип Костич получи много свободно пространство по левия фланг, навлезе в наказателното поле на Литва, след което подаде към Душан Тадич, който бе оставен непокрит и вкара за 1:0. 

Литва можеше да изравни резултата в 28-ата минута. Паулиус Голубицкас подаде на Гитис Паулаускас, който успя да овладее добре топката, след което отправи много опасен удар, но топката премина встрани от вратата на Ваня Милинкович-Савич. 

Сърбите направиха много сериозен пропуск в 33-ата минута. Душан Влахович подаде към Александър Митрович, който преодоля трима футболисти на Литва и стреля, но Барткус демонстрира чудесен рефлекс и спаси. Секунди по-късно Андрия Павлович стреля от въздуха, след което Марко Груич успя да отклони топката, но тя се спря в десния страничен стълб и излезе в аут. 

След почивката Литва направи много сериозен пропуск в 51-ата минута. Елигиус Янкаускас излезе сам срещу Ваня Милинкович-Савич и стреля, но вратарят на Сърбия спаси. Две минути след това домакините удвоиха. Александър Митрович подаде към Душан Тадич, който много добре задържа топката в наказателното поле на Литва, след което комбинира с Душан Влахович, който отблизо прати топката под напречната греда за 2:0. 

Сърбия организира добра атака в 74-ата минута. Андрия Павлович подаде към Сергей Милинкович-Савич, който стреля, но Барткус спаси. Три минути по-късно Новиковас навлезе в наказателното поле на Сърбия и стреля, но Ваня Милинкович-Савич отрази удара. 

В понеделник Сърбия гостува на Черна гора в Подгорица, а България има визита на Унгария в Будапеща.

Нашата група в квалификациите за Евро 2024