Програмата на осминафиналите на Шампионската лига продължава днес с още две срещи. В Рим Лацио приема победителя от миналия сезон на турнира Байерн, а на неутралния терен в Букурещ Атлетико (Мадрид) играе срещу Челси. Ако при тегленето на жребия в края на 2020 г. баварците и „дюшекчиите“ бяха считани за фаворити, то напоследък ситуацията се промени и шансовете на Лацио и Челси за прогрес в турнира вече са доста по-големи.

„Орлите“ от Вечния град се представят стабилно в последните си мачове, записвайки осем победи в десет срещи. В останалите двубои бяха записани поражения – 1:3 от лидера в Серия „А“ Интер и с 2:3 от Аталанта за Купата на Италия.

Баварците от своя страна са доста неубедителни след завръщането си от Световното клубно първенство, което спечелиха. В Бундеслигата направиха домакинско 3:3 с борещия се за оцеляване Арминия, а след това загубиха с 1:2 от Айнтрахт (Франкфурт). Треньорът Ханзи Флик има сериозни кадрови проблеми с контузени играчи, а Томас Мюлер и Бенжамен Павар са под карантина заради положителни проби за коронавирус.

Мачът с Челси идва в неприятен момент за Атлетико. „Дюшекчиите“, които имаха сериозна преднина в Испания, в момента са неубедителни в първенството и спечелиха само един от последните си четири двубоя в Примера дивисион (две равенства и една загуба). През миналата седмица тимът на Диего Симеоне първо направи 1:1 като гост на Валенсия, а след това загуби с 0:2 като домакин на същия съперник.

Челси пък няма загуба след смяната на Франк Лампард с Томас Тухел. Под ръководството на германския си мениджър „сините“ записаха 5 победи и две равенства, като преди ремито 1:1 със Саутхемптън през уикенда бяха в серия от пет последователни успеха във всички турнири.

SS LazioЛАЦИО – БАЙЕРНFC Bayern Munich

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 3
Рим, „Олимпико“
Съдия: Орел Гринфеелд (Израел)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Лацио: Рейна, Патрик, Ачерби, Мусакио, Лацари, Милинкович-Савич, Лукас Лейва, Луис Алберто, Марушич, Кореа, Имобиле
Контузени: Раду, Луис Фелипе
Под въпрос: Стракоша
На картон от наказание: Акпа-Акпро, Хьодт

Байерн: Нойер, Зюле, Боатенг, Алаба, Дейвис, Кимих, Рока, Зане, Горецка, Коман, Левандовски
Контузени: Павар, Мюлер, Толисо, Гнабри, Коста, Нюбел, Нианзу

Баланс между двата отбора: нямат мачове един срещу друг в Европа
Лацио срещу германски съперници: 16 мача, 7 победи, 4 равенства, 5 загуби
Байерн срещу италиански съперници: 41 мача, 17 победи, 9 равенства, 15 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Това е едва вторият случай, в който Лацио играе в елиминационната фаза на Шампионската лига. Първият е през сезон 1999/200, когато отпада от Валенсия на четвъртфиналите. Тогава форматът на турнира е друг и има две групови фази. Затова днес „орлите“ ще дебютира на 1/8-финалите на ШЛ.
* Римският тим два пъти продължава напред и два пъти отпада в случаите, когато играе срещу германски съперници в елиминации от два мача.
* Байерн няма загуба в Шампионската лига вече 26 поредни мача. Последното поражение на тима беше с 1:3 като домакин на Ливърпул на 1/8-финалите на сезон 2018/19. След това германският гранд е в серия от 21 победи и 5 равенства.
* Баварците пет са продължавали напред и шест пъти са отпадали в срещите с италиански съперници на елиминационна фаза в два мача.
* Вратарят на Лацио Пепе Рейна е бивш играч на Байерн, а настоящият помощник-треньор на баварците Мирослав Клозе носеше екипа на „орлите“ в последните пет години от кариерата си.

----------------------------------------------------

Club Atlético de MadridАТЛЕТИКО (МАДРИД) – ЧЕЛСИChelsea FC

Днес от 22:00 часа по MAX Sport 2
Букурещ, „Арена Национала“
Съдия: Феликс Брих (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Атлетико: Облак, Йоренте, Савич, Фелипе, Ермосо, Лоди, Коке, Кондогбия, Нигес, Феликс, Суарес
Наказан: Трипиър
Контузени: Ерера, Хименес, Караско, Върсалко
На картон от наказание: Лоди, Савич

Челси: Менди, Аспиликуета, Зума, Рюдигер, Джеймс, Канте, Ковачич, Алонсо, Маунт, Жиру, Вернер
Контузен: Тиаго Силва
Под въпрос: Ейбрахам
На картон от наказание: Жоржиньо, Ковачич, Маунт, Зиеш

Баланс между двата отбора: 6 мача, 1 победа за Атлетико, 3 равенства, 2 победи за Челси
Атлетико срещу английски съперници: 31 мача, 13 победи, 12 равенства, 6 загуби
Челси срещу испански съперници: 42 мача, 16 победи, 16 равенства, 10 загуби

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* За последно двата отбора се срещнаха в Шампионската лига през есента на 2017 г., когато Челси спечели в Мадрид с 2:1, а мачът в Лондон завърши 1:1.
* „Дюшекчиите“ са отборът с предимство в мачовете между двата тима в елиминационен формат. „Червено-белите“ и „сините“ играха на полуфинал в ШЛ през сезон 2013/14, когато мадридчани спечелиха с общ резултат 3:1. През 2012 г. Атлетико победи Челси с 4:1 в мача за Суперкупата на Европа
* Атлетико продължи напред в девет от 11-те случая, в които се изправи срещу англичани в елиминационна фаза в два мача. Единствените отпадания са от Дарби Каунти (купата на УЕФА, сезон 1974/75) и Болтън (купата на УЕФА, сезон 2007/08).
* „Дюшекчиите“ спечелиха последните си два мача срещу английски отбори на неутрален терен. Освен успехът над Челси в Монако (4:1) за Суперкупата през 2012 г., „червено-белите“ победиха Фулъм с 2:1 на финала на Лига Европа през 2010 г. в Хамбург. Атлетико обаче загуби от лондонски тим на неутрален – 1:5 срещу Тотнъм на финала на КНК през сезон 1962/63 в Ротердам.
* Челси четири пъти продължава напред и седем пъти отпада в мачовете срещу испански съперници в елиминационен формат в два мача.
* „Сините“ спечелиха само една от четирите си мача срещу испанци на неутрален терен. Това е успехът с 2:1 над Реал (Мадрид) в преиграването на финала на КНК през 1971 г. в Атина. Първият мач, игран два дни по-рано завършва 1:1. Освен това Челси отстъпи на Реал (Мадрид) с 0:1 за Суперкупата на Европа през 1998 г., а така също и на Атлетико (1:4) през 2012 г. Тези два двубоя се проведоха в Монако.