Страхотен скандал заплашва нормалното приключване на надпреварата в Примера дивисион. Асоциацията на испанските футболисти (AFE) реши да свика генерална стачка по всички нива на професионалния футбол в страната, насрочвайки я за 17 и 18 април.

Причина за радикалните действия на AFE са огромните дългове, които клубовете имат към футболистите. По неофициални данни те възлизат на над 100 милиона евро от неизплатени заплати, траншове и премии. Задълженията на отборите само от третото ниво (Сегунда Б) възлизат на 4 милиона. Според източници на AFE стачката ще бъде подкрепена на 100 процента от всички играчи в Примера, Сегунда, Сегунда Б и Терсера дивисион.

"Бойкотът на 33-ия кръг в елита няма да е единствената мярка, ако бързо не се стигне до компромисно решение", заплашиха от AFE. По програма на 17 и 18 април трябва да се изиграят някои от ключовите мачове за сезона, включително и за борбата за титлата, сред които Реал Мадрид - Валенсия и каталунското дерби Еспаньол - Барселона.

Ако спешно не бъде намерено решение, не е ясно дали сезонът в Примера дивисион ще приключи навреме, тъй като календарът е изключително сгъстен заради предстоящото световно първенство. По нареждане на ФИФА всички мачове в първенствата трябва да са изиграни най-късно до 17 май./БЛИЦ