На 9 септември българският национален отбор гостува на Италия в мач от квалификационна Група 8 за световното първенство в ЮАР през 2010 г. Срещата ще се играе на „Стадио Олимпико” в Торино. За „Скуадра Адзура” това ще бъде първият мач на това съоръжение (поне с това му име) и първият в града от 15 ноември 2000 г., когато на „Стадио Деле Алпи” побеждава Англия с 1:0 в контрола с гол на Дженаро Гатузо в 58-ата минута.

Стадионът, на който ще излязат играчите на Станимир Стоилов, започва своята история през 1932 г., когато е взето решение за построяването му във връзка със Световните студентски игри. През септември същата година започва строежът, а откриването е извършено от секретаря на управляващата по това време фашистка партия Акиле Стараче на 14 май 1933 г. Стадионът е кръстен „Бенито Мусолини”, а първият официален футболен мач, изигран на него, е победата на Ювентус с 6:2 над унгарския Уйпещ в мач за купа Митропа (купата на Централна Европа) на 29 юни 1933 г. На 11 февруари през следващата година е и първият мач на националния отбор на Италия на стадиона – загубата с 2:4 от Австрия. През същата година на стадиона се провеждат два двубоя от световното първенство, на което „Скуадра Адзура” печели първата си световна титла.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/e/e7/Stadio_Comunale.jpgОт 1934 г. съоръжението става домашно за Ювентус, докато другият градски тим Торино ползва собствения си стадион „Филаделфия”. Това продължава до 40-те години, когато и „биковете” се местят на „Стадио Бенито Мусолини”. След Втората световна война стадионът е преименуван на „Стадио Комунале”, а на 11 май 1947 г. е домакин на исторически за националния отбор на Италия двубой. „Скуадра Адзура” приема и побеждава Унгария с 3:2, но любопитното в този двубой е фактът, че всички полеви играчи са футболисти на Торино, който по това време е абсолютен доминатор в италианското първенство и е наричан Гранде Торино (две години по-късно почти целият този тим на „биковете” загива при самолетната трагедия на Суперга). Единственият друг играч на Италия, който не е част от великия тим на „гранатовите” е вратарят Сантименти IV, който играе за Ювентус. В такъв смисъл в този ден националният тим на Италия е представен от играещи за торинските грандове футболисти. През 1980 г. към названието „Стадио Комунале” е добавено и името на Виторио Поцо, легендарният треньор извел Италия до световните титли през 1934 и 1938 г.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/it/a/a9/Stadio_Comunale_di_Torino_1981.jpg„Стадио Комунале Виторио Поцо” остава представителният стадион на град Торино до 1990 г., когато във връзка със световното първенство е построен и открит „Стадио Деле Алпи”. И Ювентус и Торино се местят да играят домакинските си мачове на новото съоръжение. „Стадио Комунале” остава в забрава, а последният изигран на него мач от националния отбор на Италия датира от 14 ноември 1981 г., когато Гърция измъква 1:1 в европейска квалификация. Бруно Конти дава аванс на „адзурите” в 61-ата минута, но три минути преди края Куис носи точката на елините.

Заради ХХ Зимни олимпийски игри през 2006 г., на които домакин е Торино, „Стадио Комунале” е ремонтиран, сложена е козирка на всичките трибуни, и съоръжението е преименувано на „Стадио Олимпико”. Първият официален мач на обновения стадион е на 10 септември 2006 г., когато в мач от 1 кръг на Серия „А” Торино прави 1:1 с Парма. От българските национали най-добре този стадион познава Валери Божинов, който през сезон 2006/07 игра за Ювентус в Серия „Б” докато „Старата госпожа” изтърпяваше наказание заради скандала „Калчополи”. Рекордна посещаемост по време на футболен мач „Стадио Олимпико” отчете на 10 март тази година, когато Юве и Челси направиха 2:2 пред 27 419 зрители.

През 2011 г. се очаква да завърши реконструкцията на „Деле Алпи”, който да се превърне в собствен стадион на Ювентус. Тогава „Стадио Олимпико” ще стане домашен стадион на Торино и ще бъде преименуван на „Стадио Гранде Торино” в чест на великия отбор на „биковете” от 40-те години на ХХ век.
Веселин Русинов/БЛИЦ