Най-старият стадион за професионален футбол в Испания “Ел Молинон” в Хихон е частично наводнен. Причината за това са сериозните пороини дъждове, които удариха част от страната в края на миналата седмица.
 
Стадионът, който се използва за футбол поне от 1908 г., се намира до бреговете на река Пилес. Реката обаче е придошла и вдигнала нивото си след пороите и заляла част от “Ел Молинон”. В града е обяве год “Червено”. Част от централната част на Хихон също е била под вода, а след оттеглянето на потока е останало голямо количество кал. Неприятната новина е, че 15-годишен младеж е бил завлечен от реката в морето. Търсенето му е преустановено.
 
За щастие на Спортинг (Хихон), който се състезава в Сегунда дивисион, при последния ремонт на стадиона е поставена много добра дренажна система и теренът не може да бъде наводнен. Така няма да има проблем за провеждането на предстоящия мач с Нумансия.
 
Стадион “Ел Молинон” е бил домакин на три мача от Мондиал82. На него Алжир сензационно побеждава Германия с 2:1 на 16 юни 1982 г., а девет дни по-късно се състои мач, известен като “Срамът от Хихон”. Германия побеждава Австрия с 1:0, като резултатът е достатъчен на двата тима да продължат напред в световното първенство. Двубоят има и друго нарицателно – “Пактът за ненападение от Хихон”. Заради него ФИФА променя правилата за провеждане на мачове от световните първенства и последните двубои в групите вече започват да се играят по едно и също време.
 
ВИЖТЕ ПРИЛИВНА ВЪЛНА ОТ НАВОДНЕНИЕТО В ХИХОН

 

Article.jpg