По време на официалното откриване на стадион „Олимпийски” в Киев, където ще е играе финала на Евро 2012, малка част от покрива на съоръжението си запали. Участъкът с размери 3 на 3 метра е започнал да се топи, като парчета пластмаса и искри са капали върху зрителите. Инцидентът обаче бе овладян за около 15 минути и не се наложи прекратяване на бляскавата церемония.

Около 70 000 зрители присъстваха на откриването, което бе белязано с 40-минутно шоу, в което главната роля бе дадена на колумбийската поп звезда Шакира, която изпя хита си “Waka Waka” от Мондиал 2010 в ЮАР. Президентът на Украйна Виктор Янукович също взе участие в церемонията.

111.jpg

Реконструкцията на стадион „Олимпийски” продължи 3 години и бе извършена изцяло според изискванията на УЕФА - нова система за сигурност, увеличен са входовете на стадиона, както и проходите за евакуация. Съоръжението има стъклена фасада и полупрозрачен покрив, който покрива всички зрителски места. На съоръжението има 1 500 места за журналисти и 366 за спортни коментатори.

Стадион „Олимпийски” ще е арената за финала на Евро 2012, което ще се проведе в Украйна и Полша от 8 юни до 1 юли. Освен в Киев, мачовете в Украйна ще се играят в Харков, Лвов и Донецк. В Полша градовете домакини са: Варшава, Вроцлав, Гданск и Познан.

111_1.jpg
112_2.jpg
113_2.jpg111_2.jpg