Швейцарският държавен специален прокурор Щефан Келер нареди започване на разследването срещу президента на ФИФА Джани Инфантино заради криминално използване на частен самолет през 2017 г.

Келер беше назначен по-рано тази година със специалната задача да раследва връзките между Инфантино и бившия генерален юрист на Швейцария Михаел Лаубер. В изявлението на държавния прокурор се твърди, че има ясни сигнали, че президентът на ФИФА вероятно е виновен за престъпно поведение. Разследването е базирано на използването на частен самолет за полет между Суринам и Швейцария.

ФИФА от своя страна излезе с официална позиция, в която обяви изявлението на Щефан Келер за злонамерено и клеветническо. Световната футболна централа се закани да предприеме всички необходими стъпки, за да прекрати тези безпочвени обвинения.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Първоначалното разследване срещу Инфантино започна през лятото. В това време стана ясно и за връзата между шефа на световния футбол и Лаубер. Тогава Комисията по етика към ФИФА направи собствено проучване по случая, не откри нищо нередно и затвори случая през август.

Разследването през лятото беше базирано върху недокументирани срещи през 2016 и 2017 г. Самият Инфантино настоя, че е невинен и не е провеждал тайни и най-вече незаконни срещи.

50-годишният Джани Инфантино е начело на световния футбол от 2016 г., а през 2019 г. беше преизбран на поста. От началото на тази година пък е член на МОК.