Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Днес стартира 50-ият сезон на германската Бундеслига. Точно за юбилея "Билд" представя 50 любопитни факти за новата кампания. Кой е най-старият играч? Кой е най-младият треньор? Колко печелят съдиите? Кой футболист кара най-луксозната кола? Къде се намира най-старата трибуна?

Отговорът на тези въпроси и всичко, което трябва задължително да знаете за Бундеслигата, ще намерите тук, за да може да обсъждате нещата, когато всичко стартира тази вечер с мача между шампиона Борусия (Дортмунд) и Вердер (Бремен). Двубоят е от 21:30 часа българско време на “Сигнал Идуна Парк” в Дортмунд.

Стартът на Бундеслигата спасява добре познатият ни Лотар Матеус. Бившият селекционер на националния ни отбор все още не може да си намери нов отбор след раздялата с България. Сега обаче най-после Матеус започва работа и ще се изявява като коментатор - експерт на телевизия “Sky”. Именно това е един от 50-те любопитни факти преди началото на сезона в Германия.

50 факти за юбилейния 50-и сезон на германската Бундеслига:
1.Всички 18 клуба от Бундеслигата са продали вече 482 495 абонаментни карти за новия сезон. Рекорд! Само шампионът Борусия (Дортмунд) има продадени 54 000 абонаментни карти. Иначе 12 от тези 18 клуба вече са стопирали продажбата на сезонни билети.

2.Борусия (Мьонхенгладбах) е шампион по покупки това лято. Общо 35 милиона евро инвестираха босовете на “жребците” за нови попълнения и са на четвърто място в Европа след ПСЖ, Челси и Ювентус.

3.Шалке 04 изненадващо е пестелив на пазара. Нито едно похарчено евро за нови звезди. Роман Нойщетер (Мьонхенгладбах) и Транкило Барнета (Леверкузен) пристигнаха в Гелзенкирхен със свободни трансфери.

4.Вратарят на Байер (Леверкузен) Бернд Лено носи номер 1 на гърба си. Негова запазена марка обаче е номер 23, който той продължава да носи на бутонките си.

5.Азбуката на Бундеслигата е пълна. Новата звезда на Борусия (Мьонхенгладбах) Гранит Шака (за 8,5 милиона евро от Базел) е първият играч в Бундеслигата, чиято фамилия започва с латинската буква “X”. Така в германския шампионат вече има играчи, чиито фамилни имена покриват всички 23 букви от латинската азбука.

6.Провинция Бавария има 4 представителя в Бундеслигата – Байерн (Мюнхен), Аугсбург, Гройтер Фюрт и Нюрнберг. Никога преди това немският елит не е имал толкова баварски клубове.

7.По всички стадиони ще се играе с новата топка на спортния концерн “Адидас” с името “Torfabrik” (б.р. в превод: фабрика за голове). Тя е създадена специално за 50-ия юбилеен сезон на Бундеслигата и в магазина цената й е 129,95 евро.

8.Гройтер Фюрт ще играят на стадион “Ронхоф”, който е на 102 години. Главната трибуна на съоръжението е обявена за паметник.

9.Борусия (Дортмунд) тренира с „Footbonaut“. Машината струва 1 милион евро и действа така: Осем машинки изстрелват топки на игрище 14 на 14 метра и симулират евентуален удар (със скорост 120 км/ч). В същото време играч стои в центъра на малкото игрище и се опитва да прати топката в един от наредените 72 квадрата.

10.Йенс Лангенеке от Фортуна (Дюселдорф) ще направи своя дебют в Бундеслигата на 35 години. В същото време пък 27-годишният Андреас Ламбертц може да се похвали, че се е изкачил с тима от пета дивизия до най-високото ниво на немския футбол.

11.Вердер ще бъде зелен, както никога! Сред титулярите на “бременските музиканти” има само един играч, който е на възраст над 30 години. Това е капитанът Клеменс Фритц, който е на 31 години.

12.Който иска да вкарва голове във Франкфурт, ще стреля в емблемата на местния Айнтрахт. На мрежите на вратите е вграден черен орел.

13.Билетите за всички 17 домакинства на Байерн (Мюнхен) бяха разпродадени още преди началото на сезона. На “Алианц Арена” вече могат да се побират 71 000 души вместо 69 000, колкото бяха досега.

14.Андрийс Йонкер се разплати с бившия си клуб Байерн по е-мейла. Сега 49-годишният бивш асистент на Луис Ван Гаал има нова работа. Йонкер вече е помощник на Феликс Магат във Волфсбург.

15.Вратарят на Айнтрахт (Франкфурт) Ока Николов е на 38 години. Той ще бъде най-старият играч в Бундеслигата през новия сезон. Николов играе за “орлите” от 21 години насам.

16.Съдията Торстен Кинхьофер отслабна през лятото с 10 килограма. 44-годишният рефер сега тежи 80 килограма и е висок 1,92 метра.

17.Бившият селекционер на България Лотар Матеус най-накрая си намери работа, свързана с Бундеслигата. Рекордьорът със 150 мача за Бундестима ще бъде експерт на телевизия “Sky” и ще замени Щефен Фройнд, който става асистент на Андре Вияш-Боаш в Тотнъм. Матеус ще анализира дербито на кръга всяка събота вечер.

18.Хановер ще се бори с безредиците на феновете на стадиона с две нови камери. Борусия (Дортмунд) също инсталира нова система за сигурност с камери.

19.Фрайбург и Хофенхайм сами си отгледаха тревата за стадионите. Това струва само 1/4 от цената, която плащат другите клубове за чимовете на техните съоръжения.

20.Новакът Фортуна (Дюселдорф) привлече 18 нови играчи. Рекорд! Никога досега отбор от Бундеслигата не е правил толкова мащабна селекция.

21.Бундеслигат вече е навсякъде. Официалният сайт на шампиона вече функционира и на английски език и фенове от цял свят могат да се информират за случващото се в немския елит.

22.Съдиите ще получават по-големи възнаграждения. Рефер в Бундеслигата ще печели по 20 000 евро на година. Арбитри с международен опит ще взимат по 40 000 евро годишно. За всеки мач в Бундеслигата пък съдия ще получава по 3800 евро.

23.Динозавърът на Бундеслигата Хамбургер, който никога не е изпадал от 1963 година досега, става на 125 години и ще играе с юбилейни екипи.

24.Днес Борусия (Дортмунд) приема Вердер (Бремен) за откриването на юбилейния 50-и сезон на Бундеслигата. На този ден преди 49 години двата тима също са се срещнали, като Вердер побеждава на своя “Везерщадион” с 3:2.

25.Телевизия “Sky”, която предава всички срещи от Бундеслигата, се подсили с трима нови коментатори: Волф-Кристоф Фус, Йонас Фридрих и Клаус Фелтман.

26.Фортуна (Дюселдорф) за първи път има собствен автобус, оценен на 500 000 евро. Като номер пък е зададен D-F-95 (б.р. Фортуна е създаден през 1895 година).

27.Вратарят на новака Гройтер Фюрт Иса Н’Дойе и най-високият играч в Бундеслигата със своите 202 сантиметра. Халфът на Волфсбург Йохандро Ороско пък е най-ниският играч със 164 сантиметра.

28.Феновете ще могат отново да се наслаждават на 28-годишната Юлия - красивата съпруга на Андрей Воронин, който бе привлечен от Фортуна (Дюселдорф). “Юлия е жената на мечтите ми. Когато я видях за първи път, светът се преобърна за мен”, споделя 33-годишният Воронин. Двамата имат две деца: Андрей-младши и София.

29.Хановер има отново номер 10 в отбора си за първи път от 2010 година насам. Този номер ще носи унгарецът Шаболч Хущи. Той попитал за разрешение бившият капитан Арнолд Бругинк.

30.Край на ударите с лакът! Съдиите трябва вече да изваждат директен червен картон за всякакви удари с лакът. Дори и нарушения с бутоните напред ще бъдат наказвани с червен картон.

31.Байерн (Мюнхен) е фаворит за титлата според всички букмейкъри, които нареждат на второ място по коефициент актуалният шампион Борусия (Дортмунд).

32.Шалке 04 строи собствено гробище. То ще е за фенове на отбора и ще се намира в близост до гробището “Бекхаузен-Сутум” в близост до “Фелтинс Арена” и ще бъде готово до октомври. Гробището на “кралскосините” ще има 1904 гробни места, които ще предлагат на цена 5406 евро за 25 години. Клубът е основан през 1904 година.

33.На мачовете ще има физиотерапефт за съдиите.

34.На рамената на всички играчи този сезон ще бъде сложено логото “50 години Бундеслига”.

35.Байерн победи Барселона! 185 000 члена на баварците е рекорд, а каталунците имат 170 000. В света само Бенфика има повече членове от Байерн – 204 000.

36.Мазин Ахмед Ал-Гутаифи е първият играч в Бундеслигата от Саудитска Арабия. 27-годишният халф ще играе за Фортуна (Дюселдорф)

37.Трима нови съдии ще свирят мачове този сезон. Даниел Зиберт от Берлин, Бастиан Данкерт от Росток и Тобиас Щилер от Оберхаузен.

38.Най-дългата лятна пауза в Бундеслигата от 111 дни ще приключи тази вечер.

39.Хановер може да провежда закрити тренировки, след като разполага с над 60-метрово платнище, което може да закрива част от тренировъчно игрище на “червените”.

40.Айнтрахт (Франкфурт) ще разлива напитките за привържениците на стадиона в чаши за многократна употреба. За всяка от тях феновете ще плащат по 2 евро, които ще си получават обратно, когато върнат чашката.

41.Седем клуба все още не са изпадали от Бундеслигата: Байерн, Волфсбург, Леверкузен, Хофенхайм, Аугсбург, Гройтер Фюрт и Хамбургер.

42.На 70 години Волф Вернер от Фортуна (Дюселдорф) е най-старият мениджър в Бундеслигата за всички времена.

43.Мениджърът Кристиан Хайдел е 20 години на служба в Майнц. Той е най-старият мениджър по служба в Бундеслигата.

44.Новакът Гройтер Фюрт ще играе първият си сезон в Бундеслигата.

45.Пълна газ в Хановер! Новата звезда в халфовата линия Шаболч Хущи кара автомобил с 600 конски сили – Макларън MP4. Това е уличният модел на тима от Формула 1 Макларън. Цената на колата е около 200 000 евро.

46.Легендарният вратар Оливер Кан ще пише всеки понеделник в “Билд” коментар за актуални теми от Бундеслигата.

47.Четвъртият съдия също ще внимава повече и ако има по-добър поглед върху играта, ще може да споделя мнението си с главния съдия. Досега четвъртият рефер внимаваше само за поведението на треньорите и показваше смените в отборите.

48.Новият бранител на Хамбургер Паул Шарнер има специален съветник в лицето на Валентин Хобел, който през цялата си кариера е бил треньор.

49.Най-младият треньор в Бундеслигата е 37-годишният Маркус Вайнцийръл, който води отбора на Аугсбург.

50.Фрайбург разчита на свой юноши повече от всеки друг клуб в Бундеслигата. В първия тим на брайзгауци има 10 играчи, които са от юношеската школа на клуба.

 Проследете развитието на футболните мачове и случващото се в другите спортове на уникалния лайвскор на БЛИЦ - ТУК