Испанският шампион Реал (Мадрид) ще отпадне от Манчестър Юнайтед на 1/8-финалите в Шампионската лига, сочи статистиката. Двата европейски гранда завършиха 1:1 на „Сантяго Бернабеу”, а в историята „кралския клуб” никога не е елиминирал съперник в евротурнирите след такъв резултат в първата среша на свой терен.

Общо четири пъти „белия балет” е постигал 1:1 като домакин в първа среща в елиминационна фаза на европейски клубен турнир и не е успявал да продължи напред след реванша. През 1976 година Байерн (Мюнхен) печели реванша с 2:0 на фаза 1/2-финал за КЕШ, предшественикът на Шампионска лига. 11 години по-късно на същия етап ПСВ Айндховен прави 0:0 на свой терен и елиминира „кралския клуб”. Третият случай също е от 1/2-финална фаза на този турнир през сезон 1987/88, когато Милан разгромява Реал (Мадрид) с 5:0 на реванша на „Джузепе Меаца”. Последният провал за „белия балет” след 1:1 в първата среща е от 1999 година, когато на 1/4-финал губи с 0:2 от Динамо (Киев) на реванша в Украйна.

Статистиката показва и, че само 25,87% от отборите, които са завършвали 1:1 у дома в първия мач от европейските клубни турнири, са успявали да продължат в следващата фаза. Сметките се водят от сезон 1970/1971 година и ако традицията се спази, Реал (Мадрид) със сигурност ще се сбогува с мечтата си за 10-а титла от най-престижния европейски клубен турнир.