ФИФА заведе съдебно дело срещу бившия си президент Сеп Блатер заради договорите, сключени за отварянето на музея на световния футбол в Цюрих.

Международната футболна централа обяви в официално съобщение, че има подозрения за престъпно управление от страна на предишните ръководители на ФИФА и компаниите, наети за работата на музея. Експозицията беше голямата гордост на Блатер и за целта беше наета и ремонтирана представителна сграда в центъра на Цюрих.

Музеят на ФИФА отвори врати през 2016 г., след като в него бяха вложени 140 милиона долара. Първоначалните планове бяха за откриване през месец май 2015 г., когато Блатер спечели президентските избори за пети път. След това той беше принуден да подаде оставка след стартирането на разследването на американските и швейцарските власти срещу важни ръководители на централата.

Според представените документи на съдебните власти в Цюрих е посочено, че Сеп Блатер е сключил договор за наем на сградата срещу 360 милиона долара, които трябва да се изплатят до 2045 г. на швейцарската застрахователна компания „Swiss Life“. Това е доста по-висока цена от пазарните стойности.

Делото, заведено от ФИФА, само допълнително ще усложни ситуацията на Сеп Блатер. Той вече е обект на две разследвания от страна на швейцарските власти заради управлението на финансите на световната футболна централа. Част от тях е плащането на 2 милиона долара на бившия президент на УЕФА Мишел Платии през 2011 г. и допълнителен 1 милион долара на футболната федерация на Тринидад и Тобаго, която по това време е управлявана от бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър.