Стилиян Петров напуска националния отбор след европейското първенство през 2012 година в Полша и Украйна. Самият той обяви пред английските медии, че ще се оттегли от представителния ни тим.
От 1998 година насам капитанът на Астън Вила има 91 мача за България, в които е вкарал 8 гола.
„Потвърждавам, че това ще бъде последният ми квалификационен цикъл. Без съмнение всички са отбелязали с интерес, че България ще се срещне с Англия. Ние не успяхме да се класираме за световното първенство това лято и ще бъдем пределно амбицирани да участваме на Евро 2012”, коментира Стенли пред агенция АП, който от няколко години не говори за български медии.
Петров участва в европейската квалификация между България и Англия (1:1) на стадион "Българска армия", състояла се на 9 юни 1999 година. Месец след този мач халфът на ЦСКА бе купен от шотландския гранд Селтик.
Стенли вероятно ще пропусне предстоящия двубой на Астън Вила срещу Кристъл Палас в турнира за Купата на Англия.
Той получи контузия в глезена и беше заменен принудително заради грубо влизане на Луиш Нани по време на срещата с Манчестър Юнайтед в сряда, завършила 1:1.
„Според лекарите няма нищо сериозно, въпреки грубото нарушение. То несъмнено беше за червен картон. Беше ясно, че Стилян не може да продължи. Все още не знаем дали ще участва в мача ни срещу Кристъл Палас в неделя”, заяви мениджърът на Вила Мартин О’Нийл.
БЛИЦ припомня, че през есента на 2006 година Стенли се оттегли от националния след скандал с тогавашния селекционер Христо Стоичков. През пролетта на 2007 година обаче той прекрати бойкота си и се завърна в представителния ни отбор.