Рекордьорът по мачове за националния отбор на България Стилиян Петров даде интервю за авторитетната новинарска телевизия CNN, в което засегна теми като финансовото образование на професионалните футболисти и спортисти. Стенли наблегна и на това колко е трудно преквалифицирането им след приключването на състезателната кариера. Легендарният ни футболист не пропусна да говори и по темата за спечелената битка с левкемията.

"Преди имах съотборници, които ме питаха кога ще ни платят заплатите, а моят въпрос беше: "Печелите страхотни суми всеки месец, всяка седмица ... Защо трябва да знаете кога ще ви платят?" Те казват: „О, всичко, което получавам, просто го оставих. Имам ипотека, плащания, кола, имам приятелка “. И така в края на разговора коментирах: "Какво всъщност оставяш настрана?"

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Петров признава, че собственото му финансово образование идва от съотборници и приятели. Той казва, че има играчи, които въпреки че печелят невероятни суми пари, сега трябва да "отидат и да молят за работа".

Според Петров, когато е бил играч, финансовите съветници са били "на и извън тренировъчното игрище".

„Имаше много хора, които обещаваха толкова много, но никога не го изпълняваха. Но когато сте млади и печелите добри пари, понякога е трудно да забележите потенциално лоши инвестиции", добавя Петров.

В началото на 2012 г., точно когато договаряше новия си договор с Астън Вила, Петров беше диагностициран с левкемия и кариерата му бе неочаквано скъсена, дори прекратена.

"Всичко изчезна", коментира Петров, говорейки за болестта си.

"Не бях готов, не бях подготвен. Физически, психически е наистина трудно ... Нямах време да мисля какво ще бъда следващо. Просто трябваше да се боря за живота си, така че за мен стана още по-трудно. Бях неспособен да се върна на работа, бях негоден да уча ... да правя каквито и да било енергични дейности, защото не бях достатъчно годен. Щеше да ми отнеме около шест, седем години, за да съм сигурен, че ще се върна към ... този, който исках да бъда и какво исках да постигна."

Според Стилиян Петров, когато играчите се наслаждават на играта и са в центъра на вниманието, те често пренебрегват признаците, че кариерата им приключва.

"Имаме егото, че сме популярни и всички говорят за нас. Радваме се на голямо внимание, всички ни уважават, заредени сме с адреналин, имаме цел. Дори и тогава има възможности за проучване на това, какво може да прави определен играч след края на кариерата си", казва Стенли.

"Имаме страхотни универсални умения, които много други индустрии търсят в бивши спортисти, за да бъдат част от тях - лидерство, комуникация, желание, работна етика. Това е нещо, за което много играчи не се сещат", допълва Петров.

"И тези, които преминават по-добре към втора кариера, са тези, които са се поставили в позиция, в която са готови за това, след като са преминали определени курсове", анализира бившият български национал.