Капитанът на националния отбор на Англия Стивън Джерард обяви, че „трите лъва“ тренират усилено дузпи. Английският национален отбор има най-лошия баланс при изпълнение на дузпи на световни първенства – три загуби от три възможности. Като цяло шест от последните 10 участия на „трите лъва“ на големи турнири са приключили след дузпи.
 
„Разбирам защо всички са се вторачили в дузпите, тъй като няколко пъти сме се проваляли. Аз обаче не се вълнувам толкова от това, тъй като подобна възможност може да не ни се случи. Надявам се, че като играчи сме достатъчно подготвени, за да решим мачовете си в 90 или 120 минути и да не стигаме до дузпи“, заяви Стиви Джи.
 
Англия отпадна след дузпи на световните първенства през 1990, 1998 и 2006 г. Последната победа на „трите лъва“ след изпълнения от бялата точка беше на 1/4-финалите на Евро'96 срещу Испания, но на полуфинала англичаните отстъпиха след дузпи на Германия.
 
Спортният психиатър д-р Стив Питърс, който натрупа известност с работата си с британския олимпийски тим по колоездене и който е помагал на снукър звездата Рони О'Съливан и футболния Ливърпул, ще помага на английските национали в подготовката им за Мондиал 2014.
 
„Тренираме доста изпълнение на дузпи, но е трудно да се обясни ситуацията. Има огромно напрежение. Дузпите след края на мач са много по-натоварващи психически, отколкото което и да е изпълнение от бялата точка по време на среща от първенството. След 120 минути игра имаш много повече време да мислиш за изпълнението си и това те натоварва“, призна лидерът на Ливърпул и Англия.
 
Стивън Джерард пропусна дузпа на 1/4-финалите на Мондиал 2006 срещу Португалия, но вкара при загубата от Италия на Евро 2012. Той обясни, че се е получил от миналия си опит.
 
„За съжаление се провалих при опита си на световното първенство, но и атмосферата не беше най-подходящата за нас. Научих си уроците и преди две години вкарах своята дузпа“, заяви капитанът на „трите лъва“.
 
ПРОВАЛИТЕ НА АНГЛИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДУЗПИ
* Мондиал'90: Трагедията на Англия с изпълнението на дузпи започна на полуфинала срещу Германия. Стюърт Пиърс и Крис Уодъл пропуснаха от бялата точка.
* Евро'96: След успех с дузпи над Испания на 1/4-финалите, „трите лъва“ приключват участието си на турнира, на който са домакини, на полуфиналите след нова загуба от Германия след 11-метрови удари. Гарет Саутгейт не успя да вкара.
* Мондиал'98: Пол Инс и Дейвид Бати се провалиха, докато Аржентина продължи напред след победа над англичаните.
* Евро 2004: На 1/4-финалите Англия стигна до изпълнение на дузпи срещу домакина Португалия, а Дариъс Васел пропусна решителното изпълнение.
* Мондиал 2006: Ударите на Франк Лампард и Стивън Джерард бяха спасени от португалския вратар на 1/4-финалите на световното първенство.
* Евро 2012: Нова загуба на 1/4-финалите след дузпи. Този път срещу Италия. Ашли Йънг и Ашли Щоул не успяха да вкарат от бялата точка.