Бившите селекционери на българския национален отбор Христо Стоичков и Лотар Матеус попаднаха сред 10-те най-големи бивши футболни величия, които са се провалили като треньори. Авторитетното футболно издание Goal.com е включило в свой анализ освен двамата и още легенди на футбола като Диего Марадона, Пол Гаскойн, Боби Чарлтън, Тони Адамс, Рууд Гулит, Рой Кийн, Алън Шиърър и Марко ван Бастен.

"Христо Стоичков беше известен с лошия си нрав, но магическият му ляв крак накара изцепките му на терена да изглеждат незначителни. 46-годишният бивш играч беше част от отбора на България на Мондиал 1994, където тимът стигна до полуфиналите, а самият той завърши като голмайстор на шампионата. На клубно ниво Стоичков също не беше мърляч, печелейки пет титли на Испания и КЕШ с Барселона. Когато обаче нагази в треньорската професия, той така дори и не се доближи до успехите си на терена. Негово е срамното изказване "Не вярвам в никаква тактика". Освен това той често влизаше в разправии с футболистите си. Като за начало Камата се провали в опита си да класира България на СП 2006 и после на Евро 2008. Последва ужасяващ кратък престой в Селта, като тимът изпадна. В момента Стоичков е треньор на българския Литекс", пише Goal.com за легендата на българския футбол.

"Лотар Матеус спечели 8 титли на Бундеслигата с Байерн и веднъж Скудетото с Интер, както и на два пъти Купата на УЕФА и купите на Германия и Италия. Маестрото в средата на терена бе капитан на Германия по време на триумфа на Мондиал 1990 и е рекордьор със 150 участия за Бундестима. Той е известен с екплозивните си реакции на терена. Женил се е четири пъти и неговият личен живот му пречи сериозно в треньорската професия. Той никога не е получавал оферта от клуб от Бундеслигата, а е водил отборите на Атлетико (Паранаензе) и Партизан, както и националните гарнитури на Унгария и България”, анализира изданието кариерата на Матеус.